Fluturi și molii

2

Cum suntem în plină vacanță de vară, ne putem petrece mai mult timp cu copiii în aer liber. Fie că ne plimbăm prin parc, prin pădure sau pe cȃmp, putem zări o mulțime de insecte. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale micuților se referă la modul în care putem face diferența dintre fluturi și molii.

Vezi și: Mazarichea, floarea delicata care parfumeaza intreaga gradina

Fluturi și molii- cȃteva diferențe

Fluturii și moliile pot fi deseori confundate, dar există cȃteva aspecte ce ne pot ajuta să le deosebim ușor.

  • Ȋn primul rȃnd, trebuie să le privim antenele. Fluturii au antenele lungi, subțiri, rotunjite la capăt, iar moliile le au mai groase, acoperite cu perișori care sunt chiar foarte deși la masculi, ajutȃndu-i să găsească femelele.
  • Corpul insectei ne poate oferi alt indiciu. Fluturii au corpul subțire, pe cȃnd moliile îl au în general, mai robust și acoperit cu peri deși.
  • Modul în care își odihnesc aripile este de asemenea diferit. Fluturii le țin în general, lipite, perpendicular pe corp, iar moliile le așază în poziție orizontală, pe spate.
  • Fluturii trec de la stadiul de omidă la stadiul de cristalidă care are un înveliș neted, pe cȃnd omizile moliilor trec în stadiul de cocon care are un aspect de gogoașă confecționată din fire.
  • Fluturii au un fel de trompă lungă și subțire cu care se hrănesc cu nectar. La cele mai multe specii de molii, aceasta lipsește.
  • Picioarele fluturilor sunt lungi și subțiri pe cȃnd la majoritatea moliilor sunt păroase.
  • Multe dintre speciile de molii sunt nocturne, dar există numeroase specii diurne așa încȃt acest criteriu este mai puțin sigur.

Acestea sunt elemente care ne pot ajuta la identificarea insectelor pe care le vedem, dar trebuie cunoscut faptul că lumea fluturilor și a moliilor cuprinde numeroase excepții așa că numai cu un determinator de insecte putem stabili cu exactitate cu ce specie avem de-a face.

Sursa foto: www.allaboutgardening.com, www.ncl.ac.uk, www.flowersonfouracres.ie

2 comentarii

  1. […] Cum suntem în plină vacanță de vară, ne putem petrece mai mult timp cu copiii în aer liber. Fie că ne plimbăm prin parc, prin pădure sau pe cȃmp, putem zări o mulțime de insecte. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale micuților se referă… Cititi mai multe aici: Fluturi și molii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here