Grădina care are flori ȋntreg anul

2
Front yard with a profusion of colorful blooms.

Grădina care să aibă flori ȋntreg anul pare desprinsă parcă dintr-o poveste. Totuși, prin alegerea speciilor potrivite, o astfel de minune se poate obţine chiar ȋn zona noastră, temperată.  

Dacă ar fi să planificăm o grădină ȋn care să avem flori din primăvară pȃnă ȋn iarnă, am putea ȋncepe cu plantarea alunilor care ȋnfloresc ȋncă de la finalul lunii ianuarie și a cornului care ȋși deschide florile mici, galbene, grupate ȋn bugheţele, ȋn februarie.

Grădina de primăvară

Am continua cu plantarea tufelor de Forsythia care se ȋmbracă ȋn flori aurii ȋn martie, a zarzărilor cu minunatele lor flori albe și roz, dar și a ghioceilor, brȃndușelor, zambilelor și plantelor de Helleborus care ȋși iţesc căpșoarele din zădadă ȋn primele zile mai călduţe.

Aprilie este luna ȋn care ȋnfloresc piersicii, merii, perii, caișii, narcisele și lalelele. Acestea din urmă oferă o mulţime de varietăţi monocromatice, bicolore, cu petale franjurate, puternic parfumate sau care răspȃndesc un miros suav.

Vezi si : Arborele de matase

Începȃnd cu luna mai, nu degeaba numită popular, Florar, ne putem bucura de florile de iasomie, salcȃm, merișor, liliac, măceș și tei, tufe și copaci care atrag o mulţime de insecte și păsări oferindu-le nectarul lor dulce, dar și adăpostul și răcoarea frunzișului.

Grădina de vară

Vara, ȋncepe cu perioada bujorilor, margaretelor și a trandafirilor, luna iunie.

Urmează luna lui cuptor, cȃnd se deschid cȃrciumăresele, brumăriţele (Phlox sp.), gladiolele, liliacul de vară, lavanda și delicatele flori ale arborelui de mătase, cu inflorescenţele sale ce amintesc de niște mici evantaie.

Zilele toride din august sunt colorate de floarea soarelui, ochiul negru de susan, gălbenele (Tagetes sp.), Cosmos, salvia decoarativă, petunii, floarea comoară (Gazania sp.), etc.

Grădina de toamnă

Toamna debutează cu deschiderea primelor flori de crizanteme, ȋn septembrie.

Dacă octombrie și noiembrie au zile ȋn care temperaturile nu scad sub zero, vor continua să ȋnflorească trandafirii, tufele de Kerria japonica și vinca.

Luna decembrie este ȋnveselită de Erica sau iarba neagră, cu florile sale albe sau cu diverse nuanţe de roz și de hamamelis.

Astfel, un grădinar care știe de specii să aleagă pentru grădina sa, va avea o mulţime de flori ȋn toate cele 12 luni ale anului.

Sursa foto: Pinterest, www.baumschule-horstmann.de, www.brighterblooms.com, www.perennialco.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here