Apă de cuișoare pentru păr: ce beneficii are și cum se utilizează

2

Includerea apei de cuișoare în rutina de îngrijire a părului poate fi o alegere excelentă pentru menținerea unui păr curat și sănătos. Iată câteva aspecte importante despre utilizarea apei de cuișoare pentru păr.

Apă de cuișoare pentru păr

Cuișoarele sunt în mod obișnuit utilizate ca și condiment în bucătărie, însă ele sunt și un remediu ayurvedic versatil potrivit pentru îngrijirea majorității tipurilor de păr.

Apa de cuișoare este o infuzie pe care o poți prepara cu ușurință acasă. Aceasta este bogată în eugenol, un compus cu proprietăți antimicrobiene. Conținutul său de acid fenolic și flavonoide îl transformă într-un puternic remediu antioxidant și antiinflamator, benefic pentru sănătatea și aspectul părului.

Cum ajută apa de cuișoare părul tău

Datorită conținutului său bogat în fitonutrienți, precum eugenolul, acest tip de apă hrănește, întărește și revitalizează foliculii de păr, promovând creșterea unor noi fire de păr. De asemenea, este extrem de eficientă în combaterea mătreții, conform observațiilor Stylecraze

Poate stimula creșterea părului

S-a dovedit de ajutor în stimularea creșterii părului la fe ca uleiul de rozmarin. Acidul galic (un acid fenolic conținut de cuișoare) poate activa genele responsabile cu reglarea creșterii părului.

Previne stresul oxidativ

Cercetările sugerează o asociere solidă între stresul oxidativ și alopecie. Cuișoarele sunt bogate în polifenoli și alți antioxidanți care pot reduce stresul oxidativ ce duce la pierderea părului.

Tratează mătreața

Proprietățile antifungice ale cuișoarelor sunt benefice în lupta împotriva mătreții. Atributele lor astringente pot reduce producția excesivă de sebum la nivelul scalpului, în timp ce proprietățile lor antiinflamatorii pot calma senzația de mâncărime și iritație.

Descoperă și: Nuanțe de păr care te întineresc. Ce culori să alegi potrivit specialiștilor

Previne infecțiile scalpului și mirosul neplăcut al părului

Proprietățile antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii ale cuișoarelor pot contribui la tratarea afecțiunilor scalpului precum foliculita și tinea. În plus, aroma proaspătă a cuișoarelor poate lăsa scalpul curat și cu un miros plăcut pe tot parcursul zilei.

Ajută la eliminarea păduchilor

Cuișoarele au fost folosite de secole în India pentru a combate păduchii. Un studiu a demonstrat că o soluție diluată de apă de cuișoare, aplicată pe scalp, a eliminat 90% din păduchi la 51 de voluntari, în decurs de două ore.

Îmbunătățește vigoarea și textura părului

Datorită conținutului său bogat în vitaminele A, B, C și K, precum și în antioxidanți, cuișoarele pot contribui la întărirea firului de păr și reducerea riscului de rupere, conform revistei Glamour.

Poate preveni încărunțirea prematură

Antioxidanții și polifenolii din apa de cuișoare pot ajuta la combaterea stresului oxidativ, prevenind astfel încărunțirea prematură a părului și menținându-i culoarea naturală.

Efecte adverse

Aplicarea apei de cuișoare pe păr și scalp este considerată sigură. În comparație cu uleiul esențial de cuișoare, fitonutrienții din apa de cuișoare sunt mai puțin concentrați, ceea ce reduce riscul de reacții alergice. Totuși, utilizarea excesivă poate duce la uscarea excesivă a scalpului. Recomandat este să faci un test de reacție alergică înainte de utilizare și să păstrezi apa la rece, folosind-o în termen de o săptămână pentru rezultate optime.

Cum poți să utilizezi apa de cuișoare

Unele studii susțin că apa de cuișoare ajută inclusiv la creșterea părului. Este folosită des în soluții naturale care ajută la îmbunătățirea aspectului părului.

Șampon cu apă de cuișoare și reetha

Reetha conține saponine. Când este combinată cu apa de cuișoare, reetha curăță scalpul și previne infecțiile bacteriale sau fungice.

 • Ingrediente. 3-4 linguri de apă de cuișoare și 2 linguri de pudră de reetha.
 • Preparare. Amestecă ingredientele într-un vas. Aplică amestecul pe scalp și păr și masează cu vârful degetelor până se face spumă. Lasă amestecul timp de 5 minute. Clătește cu apă călduță.
 • Utilizare. De 2-3 ori săptămânal.

Balsam de păr cu apă de cuișoare și miere

Mierea crește strălucirea părului, reduce părul creț și previne pierderea părului din cauza mătreții.

 • Ingrediente: 1-2 linguri de miere și 2 ½ linguri de apă de cuișoare
 • Preparare: Amestecă ingredientele într-un vas. Aplică pe toată lungimea părului și lasă amestecul timp de aproximativ 10 minute. Clătește cu apă călduță.
 • Utilizare: de 2-3 ori pe săptămână.

Mască de creștere a părului cu apă de cuișoare, avocado și ulei de rozmarin

Avocado constituie o sursă bogată în vitamina E, care poate reduce căderea părului. Uleiul de rozmarim este folosit deseori ca tratament natural pentru alopecia androgenicăși stimularea creșterii părului.

 • Ingrediente: 1-2 linguri de apă de cuișoare, 1 avocado copt și 1-2 picături de rozmarin.
 • Preparare. Zdrobește fructul de avocado și amestecă cu apa de cuișoare și uleiul de rozmarin. Aplică amestecul pe toată lungimea părului. Acoperă capul cu o cască de duș și așteaptă timp de 20-30 minute. Clătește cu apă călduță.
 • Frecvență de utilizare. De 1-2 ori pe săptămână.

Mască de păr cu apă de cuișoare, hibiscus și iaurt

Hibiscusul este o iarbă ayurvedică ce stimulează creșterea părului și îi îmbunătățește textura. Iaurtul este de folos în cazul părului uscat și deteriorat.

 • Ingrediente: 3-4 frunze de hibiscus și 2-3 flori de hibiscus (numai petale), 2-3 linguri de caș și 1 ½ -2 linguri de apă de cuișoare.
 • Preparare. Dă prin blender frunzele și petalele de hibiscus până devin o pastă fină. Adaugă celelalte ingrediente și amestecă bine. Aplică pe scalp și pe toată lungimea părului. Lasă pasta pe păr timp de 20-30 de minute. Clătește cu apă călduță.
 • Utilizare. 1-2 ori pe săptămână.

Balsam Leave-In cu apă de cuișoare și aloe vera

Aloe vera conține vitaminele A, C și E, precum și compuși fenolici care hrănesc părul și previn mătreața, inflamațiile și infecțiile scalpului.

 • Ingrediente: 1-2 linguri de apă de cuișoare și 1-2 linguri de gel de aloe vera.
 • Preparare. Combină ingredientele într-un bol până obții o pastă de o consistență fină. Masează pe  scalp și aplică de la rădăcini la vârfuri. Lasă pe păr timp de 5 minute și piaptănă delicat părul pentru a elimina nodurile.
 • Utilizare. Zilnic sau oricând este nevoie.

Spray de păr cu apă de cuișoare și Methi

Semințele de Methi sau schinduf funcționează ca balsam natural, căci conțin compuși mucilaginoși care absorb umezeala, acționând ca agent hidratant. Methi este folosit la scară largă ca tratament anti-mătreață în produsele ayurvedice pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene.

 • Ingrediente. 2-3 linguri de apă de cuișoare, o jumătate ceașcă de apă minerală, 2 linguri de semințe methi.
 • Preparare. Lasă semințele de methi la înmuiat peste noapte sau pentru 6 ore în apă minerală. Strecoară apa de methi și amestec-o cu apa de cuișoare. Depoziteaz-o într-o sticlă tip spray și folosește-o atunci când îți simți părul uscat.
 • Utilizare. De 2-3 ori zilnic sau ori de câte ori este nevoie.

Intervalul optim de utilizare a apei de cuișoare

Poți combina apa cu diferite ingrediente ca extract de amla sau ulei de rozmarin sau pur și simplu să pulverizezi pe păr ca să îl hrănească.

Totuși practica recomandă prudență, căci folosirea zilnică poate avea ca efect uscăciunea părului și iritații. Dacă observi reacții adverse, renunță imediat la utilizarea ei.

De menționat că apa de cuișoare diluată este sigură pentru o utilizare zilnică. Folosește apă concentrată de 2-3 ori pe săptămână.

Sursa: catine.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here