Grădina sănătoasă cu insecticid făcut în casă se ține

0

Consumul de produse bio a devenit pentru unii o modă, iar pentru alții un stil de viață. Orice ar fi, bio să fie! Și cum au observat producătorii că legumele și fructele bio sunt la mare căutare, au și crescut prețurile. Astfel, dacă un kilogram de cartofi costă în medie 2 lei, un kilogram de cartofi bio ajunge și la 8 lei. Acestea fiind spuse, norocoși sunt cei ce au propria grădină cu legume.

Dacă sunteți printre acești norocoși, atunci trebuie să știți că nicio plantă, indiferent că este fruct, legumă sau floare, nu crește frumos și sănătos dacă nu este îngrijită corespunzător. Pe lângă climatul, solul și îngrășămintele prielnice plantelor, insecticidul joacă un rol important. Și dacă vreți să culegeți legume bio din propria grădină, trebuie să vă protejați plantele de insecte și dăunători prin remedii tradiționale, făcute în casă chiar de voi.

Legume Bio

Vă prezentăm mai jos 5 insecticide pe care puteți să le preparați acasă și care alungă orice inamic al grădinii.

1. Insecticid din frunze de roșii pentru grădină

Frunzele de tomate conțin alcaloizi, compuși toxici care îndepărtează organismele animale, acarienii și afidele, neafectând plantele și oamenii. Se pun la macerat peste noapte 2 căni de frunze de tomate tocate în 2 cani de apă. A doua zi se strecoară lichidul obținut și se mai adaugă 2 căni de apă, se amestecă și se pune într-un pulverizator. Se pulverizează plantele infestate cu acarieni sau afide, pe tulpine și frunze, în special în partea inferioară a frunzelor, unde aceștia se strâng de cele mai multe ori.

S-ar putea să vă placă și: Buburuzele, protecție naturală pentru grădină

2. Insecticid din usutroi

Usturoiul conține sulf, care pe lângă faptul că este toxic pentru dăunători, este și un agent antibacterian și antifungic. Se amestecă 3-4 căței de usturoi pisați cu 2 lingurițe de ulei. Amestecul se lasă de seara până dimineața, apoi se ia usturoiul și se pune în uleiul macerat 250 ml apa și o linguriță de detergent de vase biodegradabil. Înainte de a fi folosit, se amestecă 2 lingurițe din concentrat cu 250 ml apă și  se pulverizează pe tulpinile și frunzele plantelor, în special pe partea inferioară a frunzelor. Nu este recomandat să se aplice acest spay într-o zi însorită, deoarece uleiurile pot provoca frunzisul să ardă.

3. Insecticid din ardei iute

Beneficiile ardeiului iute asupra sănătății umane sunt incontestabile însă, puțini știu că ardeiul iute este foarte indicat și în problemele cu acarienii din grădină.  Conținutul de capsaicin irită insectele și le îndepărează. Se recomandă realizarea unui insecticid care să fie pulverizat pe zonele afectate de acarieni. Astfel, se amestecă și se lasă la macerat pentru 24 de ore, 2 lingurițe de sos de ardei iute cu câteva picături de detergent de vase biodegradabil în 250 ml de apă. Se aplică pe tulpină și frunze, în special în partea inferioară a frunzelor.

4. Spray din ulei de floarea soarelui

Se amestecă 1 lingură de detergent de vase biodegradabil cu 1 ceașcă de ulei de floarea soarelui, și se lasă peste noapte. A doua zi se amestecă 4 linguri din concentrat cu 1 l de apă și se adaugă amestecul într-un pulverizator. Folosește spray-ul pe vârfurile și dosul frunzelor, dar și pe tulpini.

5. Insecticid din ardei iute și usturoi

Dacă nu ai timp să aștepți prea mult pentru a face insecticid, iată o variantă care te va ajuta să ai propriul tău insecticid în doar 10 minute. Într-un blender se mixează până devine pastă, se adaugă jumătate de cană de apă, 4 ardei iuți și 4 căței de usturoi. În final se strecoară și lichidul se pune într-un pulverizator.  Se adaugă un sfert de cană de detergent de vase biodegradabil și se umple pulverizatorul cu apă. Se recomandă pulverizarea plantelor la asfințitul soarelui.

6. Insecticid organic pentru pomii fructiferi

Insecticidul pe bază de ulei mineral înăbușe insectele și ouăle de insecte din pomii fructiferi. Se pun într-un vas 2 litri de ulei mineral (de tiței sau cărbune) și 250 ml săpun pe bază de ulei, după care se fierbe. Proporția folosită este : 1 parte de ulei la 19 părți de apă. Se recomandă pulverizarea cu o pompă pe trunchiul de copac și ramuri.

Citește și: 10 sfaturi pentru grădinărit

Autor: Monica Tobă

Așteptăm comentariile dumneavoastră cu opinii despre acest articol și cu rețete pentru insecticide naturale care pot fi făcute în casă. 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here