Hillier, lacul cu cel mai strălucitor roz

2

Lacul este situat pe insulele Middle Island în largul coastei Australiei de Vest și este cunoscut pentru conținutul ridicat de sare.

Lacul Hillier încântă ochiul privitorului prin culoarea sa roz. Mai mult, se află chiar lângă Oceanul Pacific, astfel, dacă îl priviți de sus, contrastul dintre rozul lacului și albastrul oceanului este izbitor.

Cu o lățime de doar 600 de metri și în formă de amprentă, această caracteristică relativ mică are un impact imens atunci când este privită dintr-un zbor sau o croazieră

Lacul este înconjurat de o plajă cu nisip, dincolo de care se întind pretutindeni păduri de niaouli şi eucalipt. Pe latura sudică a lacului fâşia de pădure este ceva mai îngustă, astfel încât oceanul este foarte aproape.

Motivul culorii sale unice este încă un subiect care nu este pe deplin înțeles de oamenii de știință, deși majoritatea suspectează că are de-a face cu prezența microalgelor Dunaliella salina si Halobacteria.

Apa din lacul Hillier nu contine toxine sau substante acide,deci nu afecteaza pielea corpului uman.Mai mult chiar, apa din lac este imbuteliata si folosita ca medicament pentru dureri de stomac si indigestii

Interesant este ca apa isi pastreaza culoarea chiar si atunci cand este imbuteliata sau mutata in recipiente.

Vezi și Cascada Bigăr, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume

Scurtă istorie

Lacul Hillier a fost descoperit pentru prima dată în 1802 de navigatorul și cartograful Matthew Flinders, care a luat probe din lac și a menționat existența acestuia în jurnalul său.

Primele cercetări cu scopul de a determina cauza exactă a colorării apelor lacurilor din Australia s-a făcut în anul 1950 când cecetătorii au descoperit motivul pentru care apele lacurilor aveau acestă culoare roz.

Potrivit cercetătorilor un anume tip de alge sunt în măsură să elimine în apă un anumit pigment roșu, iar acesta colorează apele lacurilor din Australia.

La nivel mondial nu există decât opt lacuri de culoare roz, iar patru dintre acestea se găsesc în Australia: Laguna Hutt, Quairading Pink Lake, Lacul Roz și Lacul Hillier.

Celelalte patru sunt situate în state diferite și pe continente distincte: Lacul Retba (Senegal), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada) și Masazirgol (Azerbaidjan).

Lacul Hillier este considerat una dintre minunile Australiei, alaturi de Uluru, “piatra sacra” , Marea Bariera de Corali sau Padurea de Eucalipt.

Înotul în apa lacului este sigur și distractiv, dar, din păcate, imposibil de făcut pentru turiști, deoarece lacul nu poate fi vizitat.

Vezi și Insula Syros – Ducesa Mării Egee

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here