În ce zile poți să speli în Săptămâna Mare. Toți credincioșii trebuie să știe

1

A început Săptămâna Mare pentru toți creștinii ortodocși, iar pregătirile pentru Paște sunt în pregătire. Românii profită de zilele rămase până la sărbătoarea Învierii Domnului, pentru a pune la punct ultimele detalii și a finaliza curățenia. Află când se spală în Săptămâna Mare, potrivit tradiției, dar și ce activități sunt permise în fiecare zi. 

Zilele când se spală în Săptămâna Mare

Săptămâna care a mai rămas până la Paște se mai numește și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Prima zi din această săptămână este destinată curățeniei de Paște, iar credincioșii pot profita de această zi pentru a pune la punct casa. Luni se pot spăla haine și textile, se pot scoate la aerisit covoare și pilote și se pot călca rufe fără probleme. De asemenea, se pot face mici reparații la casă.

Credincioșii care nu au apucat să termine curățenia luni trebuie să știe că mai pot spăla textile și marți. De asemenea, se poate curăța casa și se spală geamurile în ziua care mai este numită și Marțea Seacă. În această zi, Mântuitorul a ținut predica de pe Muntele Măslinilor, iar credincioșii încep pregătirea spirituală pentru Paște.

Citește și: Preparate tradiționale pentru masa de Paște

Miercurea din Săptămâna Mare este destinată treburilor în afara casei. Se pun la punct curțile și grădinile și, potrivit tradiției, toți membrii familiei participă și se ajută la treburile gospodărești. Miercurea Mare are o semnificație puternică, fiind ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți.

Ce se face joi și vineri în Săptămâna Mare

Până în Joia mare se spune că gospodinele ar fi trebuit să încheie treburile casnice. În credința populară exista temerea că dacă nu au finalizat muncile casnice până în această zi, femeile vor fi pedepsite de Joimăriță. În această zi nu se mai spală rufe, în schimb se vopsesc ouăle. Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare pot fi consumate până la Înălțare.

Vinerea Mare este ziua cu cea mai mare însemnătate din Săptămâna Patimilor. Este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, iar mulți credincioși țin post negru pentru a marca această zi solemnă. Nici în Vinerea Mare nu se spală haine, nici nu se vopsesc ouă. Dacă nu ai apucat să le vopsești joi, le poți vopsi sâmbătă.

De asemenea, în această zi nu se consumă urzici sau oțet. Aceste alimente au fost folosite în momentul răstignirii lui Iisus și aduc aminte de patimile Mântuitorului, de aceea nu ar trebui să se regăsească în alimentația credincioșilor în Vinerea Mare.

Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] A început Săptămâna Mare pentru toți creștinii ortodocși, iar pregătirile pentru Paște sunt în pregătire. Românii profită de zilele rămase până la sărbătoarea Învierii Domnului, pentru a pune la punct ultimele detalii și a finaliza curățenia. Află când se spală în Săptămâna Mare, potrivit tradiției,… Cititi mai multe aici: În ce zile poți să speli în Săptămâna Mare. Toți credincioșii trebuie să știe […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here