Îngrijire de sine: 8 sfaturi pentru a avea mai multă grijă de tine!

10
grija de tine

Ați auzit vreodată de îngrijire de sine? Poate nu știi exact ce înseamnă asta, dar o pui în practică zilnic, la momente diferite.

Îngrijirea de sine reflectă acțiuni de la periajul dinților, dușul și aplicarea de protecție solară pe față, până la acțiuni mai complexe, cum ar fi alegerea unor mese mai sănătoase, practicarea activității fizice și evitarea situațiilor incomode, printre altele.

Ce este îngrijirea de sine?

Îngrijirea de sine este implicarea unei persoane în acțiuni menite să-și păstreze viața și bunăstarea.

Cu alte cuvinte, este grija, grija de tine și grija pentru tine.

Aceste acțiuni sunt voluntare și intenționate, implică luarea de decizii și vizează păstrarea integrității, funcționării și dezvoltării umane.

Adică este o abilitate extrem de adaptativă. Și aceste acțiuni pot fi afectate și diferențiate în funcție de vârstă, sex, dezvoltare și starea de sănătate, condițiile socio-economice și obiceiurile mediului în care se regăsesc.

Deci, de exemplu, ceea ce este îngrijirea de sine pentru tine, familia ta, orașul și țara ta, este diferit de îngrijirea de sine practicată în alt context.

Ce acțiuni caracterizează îngrijirea de sine?

După cum am menționat mai sus, îngrijirea de sine înseamnă alegerea și adoptarea unor comportamente care ne păstrează viața și bunăstarea.

Dintre acestea, putem aminti: practicarea activității fizice, consumul de alimente sănătoase, somnul suficient, practicarea yoga sau meditația, abținerea de la consumul de substanțe toxice, evitarea comportamentelor fizice cu risc și învățarea să ne descurcăm în mod constructiv emoțiile, căutarea unui fel de divertisment. să te distrezi precum site-ul 22Bet, printre altele.

Și această abilitate este dezvoltată de-a lungul vieții noastre. Îți amintești că mama ta ți-a spus să mergi încet, altfel ai cădea și te vei răni?

Și când ai căzut și te-ai rănit, ți-a spus ea să te calmezi și să sufli și să speli zgarietura de pe genunchi?

Aceste lecții timpurii de îngrijire de sine ne-au ajutat să ne păstrăm integritatea fizică și să ne calmăm emoțiile de frică și durere și s-au extins de-a lungul istoriei noastre.

8 sfaturi pentru a avea mai multă grijă de tine

Practicarea îngrijirii de sine nu este întotdeauna ușoară. Mulți oameni sunt foarte ocupați, au locuri de muncă stresante și sunt presați să producă întotdeauna mai mult, fără timp să se uite la ei înșiși.

Mai rău, se simt uneori vinovați pentru că și-au făcut timp să aibă grijă de ei înșiși. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a practica autoîngrijirea.

1.Descoperiți ce activități sunt plăcute pentru dvs

Cunoașterea de sine este primul pas către auto-îngrijire. Care sunt preferințele tale? Ce îți place să faci? Ce te face fericit?

Faceți o listă care să răspundă la aceste întrebări, cum ar fi citirea unei cărți în colțul preferat, vizionarea unui film sau serial care vă place, îngrijirea grădinii sau plimbarea animalului de companie, printre altele.

2. Fii organizat!

Odată ce ai recunoscut ce îți place să faci, organizeaza-te!

Aveți un planificator în care vă organizați întâlnirile și sarcinile, precum și momentele de agrement și plăcere, știind exact ce trebuie să faceți pentru a avea mai multă grijă de dvs.

3. Ai grijă de somnul tău

Somnul poate avea o mare influență asupra sănătății tale fizice și mentale. Și mulți oameni ajung să-l neglijeze din lipsă de timp sau pentru că nu acordă importanța cuvenită.

Deci, ai grijă de somnul tău! Stabiliți o rutina de somn, mergând la culcare și trezindu-ma la aceeași oră în fiecare zi, evitați cofeina și alți stimulenți noaptea și pregătiți-vă mediul de dormit astfel încât dormitorul să fie întunecat, liniștit și cu o temperatură blândă.

4. Faceți mișcare zilnic

Practicarea unui exercițiu îmbunătățește condiționarea musculară și cardiorespiratorie, reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoza și cancer, controlează tensiunea arterială, îmbunătățește calitatea somnului și contribuie la menținerea greutății și a autonomiei în viața de zi cu zi.

În plus, reduce stresul și anxietatea și îmbunătățește performanța cognitivă, cum ar fi memoria și concentrarea.

Poate fi dificil să practici în mod sistematic un exercițiu în fiecare zi, dar poți încorpora și alte exerciții, cum ar fi mersul pe jos, yoga și exerciții acasă, pentru a se potrivi mai ușor în programul tău.

5.Ai grija de mancarea ta

Ceea ce mănânci are un impact semnificativ asupra sănătății tale fizice, ceea ce poate ajuta la controlul greutății și la prevenirea diferitelor boli menționate mai sus, precum și sănătatea mintală, îmbunătăți ndu-ne cunoașterea și producând emoții asociate cu bunăstarea.

Consumul de alimente naturale și sănătoase precum pește, fructe, legume și semințe oleaginoase este extrem de important să ai grijă de tine.

6. Să știi să spui nu

A spune nu este o sarcină foarte dificilă pentru unii oameni, care se simt obligați să spună da și pe placul altora în orice moment, anulandu-se propriile dorințe.

Acest lucru poate aduce mai multe pierderi, ducând la supraîncărcare, epuizare, stres și iritabilitate.

Poate că va fi nevoie de puțină practică, dar odată ce înveți să spui nu politicos, vei începe să te simți mai bine și vei avea mai mult timp să ai grijă de tine.

7. Aveți echilibru și conștientizare

Îngrijirea de sine înseamnă, de asemenea, să știi cum să oprești și/sau să elimini anumite comportamente.

De exemplu, să știi cum să recunoști durerea accidentată și să închei antrenamentul, să iei pauze dintr-o zi stresantă la serviciu sau să schimbi sportul când cel actual provoacă multe răni și suferințe.

8. Practică autocompasiunea

Compasiunea de sine este un mod de a relaționa cu amabilitate unul cu celălalt, acceptând toate defectele și imperfecțiunile noastre.

Asta înseamnă că nu trebuie să fim atât de rigizi și severi cu noi înșine, ar trebui să recunoaștem că trecem și prin momente dificile și triste, că asta face parte din experiența umană și că nu ar trebui să ne judecăm atât de critic.

Înseamnă să fim amabili și iubitori cu noi înșine.

Este esențial să-ți aloci timp în viața ta pentru a avea grijă de tine.

Nu suntem roboți, ci ființe umane cu îndatoririle și plăcerile lor, iar menținerea unui echilibru pentru a avea grijă de sănătatea și bunăstarea noastră este esențială în aceste zile.

Trezirea cu 10 minute mai devreme pentru a practica meditația, a bea o ceașcă de cafea gustoasă în mijlocul zilei, a merge la plimbare, a face o baie fierbinte și parfumată sau a ieși cu prietenii

10 comentarii

  1. […] Ați auzit vreodată de îngrijire de sine? Poate nu știi exact ce înseamnă asta, dar o pui în practică zilnic, la momente diferite. Îngrijirea de sine reflectă acțiuni de la periajul dinților, dușul și aplicarea de protecție solară pe față, până la acțiuni mai complexe,… Cititi mai multe aici: Îngrijire de sine: 8 sfaturi pentru a avea mai multă grijă de tine! […]

  2. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
    I am hoping to view the same high-grade content from you
    in the future as well. In truth, your creative
    writing abilities has motivated me to get my very
    own website now 😉

  3. Undeniably consider that which you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the
    simplest thing to keep in mind of. I say to you, I certainly
    get annoyed whilst other folks consider worries that they just don’t
    understand about. You managed to hit the nail upon the top as
    well as outlined out the whole thing without having side effect , other people could
    take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

  4. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
    Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much.

    I was looking for this particular info for a very long time.
    Thank you and good luck.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here