15 metode prin care poți răcori casa pe timp de vară, fără un aer condiționat

1

În lunile caniculare este tentant să cumperi un aparat de aer condiționat. Dar există și alte moduri prin care poți să scapi de zăpușeală care nu-ți vor încărca factura electrică. Cercetătorii au descoperit 15 de moduri care te pot ajuta să faci mai ușor față caniculei.

Economisește bani la factura de energie electrică și aplică niște trucuri care te salvează de disconfort pe timp de vară. Aceste metode de răcire a camerei sunt simple, rapide și la îndemână.

1. Ține jaluzelele închise

răcorirea casei vara jaluzele

30% din căldură, pe timp de vară, vine prin ferestre. Dacă folosești jaluzele sau draperii poți economisi până la 7% din prețul facturilor și poți să scazi temperatura din interior cu până la 6 grade Celsius. Cu alte cuvinte, dacă-ți tragi jaluzelele sau draperiile îți vei proteja locuința de căldură, mai ales dacă ai ferestre spre sud și vest.

2. Investește în draperii black-out

răcorirea casei vara draperii

Draperiile black-out blochează razele soarelui și izolează natural camerele în care sunt puse. Specialiștii recomandă draperii în culori neutre cu suporturi din plastic alb ca să reduci acumularea de căldură cu până la 33%.

3. Ține ușile deschise și lasă aerul să circule

Închiderea camerelor pe care nu le folosești va bloca circulația curentului în cea mai caldă parte a zilei. Lasă-le deschise și permite aerului să circule natural în casă.

4. Folosește mai de grabă un ventilator în loc de AC

Aerul condiționat nu-ți poate oferi o briză umedă ca de mare, dar trucul acesta da. Umple un bol cu gheață și poziționează-l în fața unui ventilator mare ca aerul să fie mai rece și mai umed. Din șirul de metode de răcire a camerei acesta este, probabil, unul dintre cele mai simple și istețe.

5. Schimbă cearșafurile și fii atent la materiale

Pe lângă faptul că schimbarea regulată a cearșafurilor aduce prospețime în cameră, te ajută și să o menții mai răcoroasă. Materialele precum flanelul și păturile din lână păstrează căldură, dar bumbacul este cel mai potrivit vara, fiindcă permite aerului să circule și e răcoros. Ca bonus, poți să-ți cumperi o pernă cu hrișcă. Cojile de hrișcă au spațiu între ele, nu vor prelua temperatura corpului tău cum fac pernele convenționale.

6. Setează ventilatoarele de tavan să meargă în sens invers

Poate nu știai, dar ventilatoarele de tavan trebuie ajustate sezonier. Vara trebuie să meargă invers mișcărilor de ceas pe o viteză mare. Astfel aerul venit de la ventilator va crea un efect mult mai răcoros.

7. Ține cont de temperatura corpului tău, nu a casei

răcorirea casei vara băuturi cu gheață

Se poate trăi fără aer condiționat, chiar dacă o vară toridă petrecută la o temperatură răcoroasă setată din telecomandă trece mai ușor. De la băuturi răcoritoare cu gheață la aplicarea unor compresii reci pe gât și încheieturi, să te răcorești din interior nu e o idee rea. Poți încerca și să ții un bol cu apă rece lângă pat și să-ți înmoi picioarele în el din când în când.

8. Pornește ventilatorul din baie

Sau pe cel din bucătărie. Ambele trag aerul fierbinte care se ridică după ce gătești sau faci un duș.

9. Protejează-ți patul de căldură

Dacă ai încercat fel și fel de metode de răcire a camerei și tot nu ești mulțumit, cumpără o pernă cu gel pe care să dormi vara. Pentru picioare umple o sticlă cu apă și pune-o în congelator înainte să o pui la picioarele patului. Poți, de asemenea, să-ți umezești puțin cearceafurile sau să le bagi la congelator înainte de culcare.

10. Evită dormitoarele de la etaj

răcorirea casei vara saltea

Căldura se ridică, așa că, dacă stai la casă, dormi mai bine pe canapeaua de la parter amenajează-ți subsolul. Dacă stai în apartament, îți poți pune salteaua direct pe podea.

11. Lasă aerul nopții să între în casă

În lunile de vară temperaturile scad, de obicei, pe timp de noapte. Profită de aceste ore răcoroase și lasă ferestrele deschise înainte să te pui în pat. Poți chiar să-ți faci un tunel al vântului dacă poziționezi strategic ventilatoarele pe diagonala curentului de aer venit de afară. Trucul acesta va maximiza puterea de răcire. Deschide ferestrele și să trage draperiile înainte să se încălzească prea tare în timpul dimineții.

12. Un truc inteligent care implică o fereastră și un ventilator

Din seria de metode de răcire a camerei pentru „începători” mai venim cu o propunere: plasează un ventilator spre fereastra deschisă și ține, astfel, aerul cald la distanță. Ori poți să uzi un cearceaf pe care să-l agăți în fața ferestrei.

13. Renunță la becurile incandescente

Treci la becuri cu led sau fluorescente. Becurile incandescente consumă aproximativ 90% din energie în căldura pe care o emit, așa că dacă renunți la ele, vei vedea o diferență și la răcorirea casei și la factura electrică.

14. Dacă stai la curte, abandonează cuptorul de la aragaz în favoarea grătarului

răcorirea casei grătar

Cuptorul și aragazul, folosite vara, îți vor încălzi casa. Pe timp de caniculă ultimul lucru de care ai nevoie e un cuptor pornit. Bucură-te de aer și de momentele petrecute în natură gătind afară, la grătar.

15. Fă câteva îmbunătățiri pe termen lung

Dacă nu vrei să-ți iei aer condiționat, poți să faci câteva schimbări care te vor ajuta să păstrezi casa răcoroasă mai mult timp. Una dintre acestea este folosirea foliei de protecție fumurie pe geamuri, care funcționează la fel ca jaluzele. Poți, de asemenea, să plantezi copaci sau viță în apropiere de ferestrele expuse la soare. Astfel te vei proteja natural de razele solare și casa nu va mai absorbi atât de multă căldură. Aceste investiții te vor scuti de neplăcerile cauzate de caniculă.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here