Legea privind stingerea creditelor prin cedarea bunului ipotecat, adoptată

1

Proiectul de lege care permite celui care a luat un credit ipotecar, dar nu mai poate plăti ratele, să cedeze băncii proprietatea imobilului cu care a garantat, iar banca nu mai are voie să ia în calcul și alte bunuri sau venituri, a fost adoptat de Parlament.

Legea prevede că persoana care s-a împrumutat la bancă, însă nu mai poate plăti datoria, poate să cedeze băncii proprietatea imobilului ipotecat, iar banca nu mai are voie să ceară și alte bunuri sau venituri pentru acoperirea creditului.

Astfel, debitorul trebuie să transmită creditorului o notificare prin care îl anunță de decizia sa de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului (sau bunurilor) ipotecat. Această notificare se face fie printr-un executor judecătoresc, un notar public, fie printr-un avocat. Debitorul va suporta costurile notariale, ale executorului judecătoresc sau avocatului (după caz).

Odată ce a fost informat de către debitor, creditorul nu mai poate urmări coplătitorii sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că orice datorie a debitorului faţă de creditor va fi stinsă, când este încheiat contractul pentru transferul de proprietate, respectiv când este pronunţată hotărârea judecătorească definitiva, iar creditorul, adică banca, nu mai poate să ceară sume suplimentare.

Votul final urmează să fie dat de Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat în plen proiectul de lege al deputatului PNL Daniel Zamfir.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here