Leucojum aestivum

1

Leucojum aestivum este o plantă originară din Europa și vestul Asiei. Face parte din familia Amaryllidaceae. Se ȋntȃlnește pe pajiști, malurile pȃraielor și zone inundabile.

Ȋnflorește ȋn aprilie-mai.

Florile sale ȋn formă de clopoţel, au petale albe cu vȃrfurile verzi și un ușor parfum de ciocolată. De obicei, apar cȃte 3-4 pe un fir, dar se pot ȋntȃlni și 8 pe o plantă. Frunzele sunt alungite, lucioase, de un verde ȋnchis, cu lungime de 30-70 cm. Tulpina sa are ȋn jur de 25-30 cm. Fructele sunt capsule cu lungime de 6-10 mm.

Ȋn ţara noastră crește o specie ȋnrudită, Lucojum vernum var.carpaticum care ȋnflorește mai devreme și produce numai 1-2 flori.

Vezi si: Zambila strugure unul dintre primii vestitori ai primaverii

Leucojum aestivum -ȋngrijire

Planta preferă solurile bogate ȋn substanţe nutritive, umede, dar bine drenate, expuse soarelui. Se dezvoltă bine dacă pH-ul solului este slab acid, neutru sau slab alcalin.

Se ȋnmulţește prin bulbi și seminţe. Plantele crescute din seminţe ȋnfloresc după cȃţiva ani.

Bulbii se plantează la ȋnceputul toamnei, la o adȃncime de 8-10 cm și o distanţă de 20 cm unii faţă de ceilalţi. Pot fi lăsaţi ȋn pămȃnt de la un an la celălalt. După uscarea frunzelor, pe perioada de vară, se recomandă acoperirea cu mulci pentru a păstra umiditatea ȋn sol ȋn zilele călduroase.

Planta conţine alcaloizi toxici, licorina si galantamina așa că manevrarea bulbilor trebuie realizată cu atenţie, recomandată fiind purtarea mȃnușilor.

Galantamina se folosește ȋn tratarea unor boli precum Alzheimer.

Leucojum aestivum poate crește ȋn ghivece, fiind dintre primele flori care se găsesc ȋn florării ȋn luna februarie.

Ȋn grădini se plantează sub copaci și tufe, la marginile aleilor, pe malurile iazurilor și ȋn rocării, de obicei ȋn grupuri de 15-20.

Sursa foto: https://outofmyshed.co.uk/

un comentariu

  1. […] Leucojum aestivum este o plantă originară din Europa și vestul Asiei. Face parte din familia Amaryllidaceae. Se ȋntȃlnește pe pajiști, malurile pȃraielor și zone inundabile. Ȋnflorește ȋn aprilie-mai. Florile sale ȋn formă de clopoţel, au petale albe cu vȃrfurile verzi și un ușor parfum de… Cititi mai multe aici: Leucojum aestivum […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here