Liliecii, ciocolata, vinul şi tequila

7

Liliecii, animale nocturne şi singurele mamifere zburătoare, au avut multă vreme o reputaţie terifiantă. Secole de-a rândul au fost asociaţi cu vampiri, castele bântuite şi alte poveşti de groază.

De fapt, liliecii sunt nişte animale grozave care ne salvează recoltele şi susţin reproducerea plantelor. Pe lângă acestea avantaje, ne mai oferă şi un îngrăşământ natural de calitate superioară (guano) şi contribuie la împădurirea unor zone uriaşe.

Din cele aproximativ 1300 de specii, numai 3 se hrănesc cu sânge, restul consumând, insecte, nectar, fructe, păsări, şopârle şi peşte.

Cea mai mică specie de liliac cântăreşte 2g şi are o deschidere a aripilor de 12-13 cm, iar cea mai mare cântăreşte 1,5 kg şi are o deschidere a aripilor de peste 2 m.

În România trăiesc 32 specii de lilieci, toate protejate de lege.

Cum ne ajută liliecii?

Un liliac mănâncă aproximativ 2000 de insecte (ţânţari, molii, etc.) într-o singură noapte. Astfel, o colonie de mărime medie, ce cuprinde în jur de 200 de animale, consumă cca 400 mii insecte.

Mulţi fermieri au început să se bazeze pe lilieci pentru a scăpa de dăunătorii viţei de vie (ex. molia viţei de vie), porumbului (ex. Helicoverpa sp.), orezului, grâului şi ai altor culturi, evitând astfel utilizarea pesticidelor. Beneficiul adus de micile mamifere nu se rezumă doar la evitarea acţiunii insectelor ci şi a ciupercilor care se instalează de multe ori pe plantele atacate de acestea (ex. Aspergillus flavus şi Fusarium graminearum).

Conform Smithsonian Magazine, un studiu U.S. Geological Survey a demonstrat că anual, liliecii aduc agricultorilor din SUA beneficii uriaşe, cu valori între 3,7 şi 53 miliarde de dolari.

Cei care se hrănesc cu polen şi seminţe ajută la reproducerea multor specii de plante printre ele numărându-se arborele de cacao şi agava albastră (Agave tequilana), planta din care se face celebra tequila.

Un liliac frugivor din zona tropicală poate să transporte într-o singură noapte 60 mii de seminţe. Seminţele sunt purtate la mari distanţe de planta care le-a produs şi sunt eliberate prin guano, având astfel şi îngrăşământul necesar dezvoltării.

Cum putem ajuta noi liliecii?  

În prezent, polulaţiile de  liliecii se diminueaza datorită distrugerii habitatului, utilizării pesticidelor şi extinderii suprafeţelor acoperite de turbine eoliene. La acestea se adaugă şi demolările şi reabilitările clădirilor fără luarea unor măsuri de protecţie a liliecilor.

Deşi liliecii preferă să locuiască în scorburi, peşteri, poduri şi subterane, de multe ori astfel de locuri nu le sunt accesibile în localităţi. În putem ajuta prin protejarea arborilor şi tufelor şi prin amplasarea unor căsuţe artificiale.

Materialul folosit la construirea lor trebuie să fie lemn netratat chimic şi neşlefuit. Se aşază în zone ferite de vânt, expuse soarelui, la înălţimi de 4m. Se recomandă ca intrarea să fie de 15-20mm pentru a permite pătrunderea liliecilor, dar nu şi a prădătorilor acestora.

Detalii pe http://www.bats.org.uk

Pentru mai multe informaţii despre cum putem ajuta liliecii din zona urbana puteţi accesa:

http://www.wildernessrc.ro

Sursa foto: www.biolib.cz

 

7 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here