Abutilon, o specie agățătoare cu flori sub formă de felinar

1

Abutilon sau arțarul de cameră, o specie din Brazilia văzută adesea în Sydney, poate fi cultivată și în grădinile noastre ca plantă ornamentală, dar în general sunt hibrizi ai acestei plante. Florile de Abutilon pot fi monocrome sau bicolore. Se pare că această plantă are două forme: un tip care acoperă solul numit Rio Grande Abutilon și Abutilon megapotanicum, un tip sub formă de tufă care poate ajunge până la 2,5 m înălțime.

Există un soi pestriț care creste sub formă de tufă, cunoscut sub numele de variegatum sau Clopot Abutilon cu frunze pestrițe și pete galbene, acestea putând fi cultivate cu ușurință în coșuri suspendate. Și florile sunt din două culori, petalele de deasupra sunt roșii și niște extensii ale acestora galbene, mici, care le face să semene cu un felinar. Ramurile sunt destul de elastice și flexibile, se pot curba peste arcade sau stâlpi dând un aspect plăcut. Îi place la soare sau semiumbră și nu are preferințe neobișnuite.

Poate fi cultivată într-un vas mai mare sau în pământ. Florile ei rezistă o perioadă mai îndelungată de timp, de primăvara până la sfârșitul toamnei. Un alt aspect interesant de știut este faptul că acest arbust are frunzele mereu verzi. Dar pentru a fi o plantă mereu proaspătă și verde trebuie să eliminați lăstarii care au înflorit, bineînțeles după ce s-au ofilit florile.

Tăierea lăstarilor se va face urmărind formarea unei coroane compacte și ramificate și cu o înflorire constantă. Înmulțirea se obține prin butași sau prin semințe. Cum se realizează? Se taie lăstari de circa 10-20 cm lungime care apoi se modelează prin eliminarea frunzelor de la bază și tăierea la jumătate a celor rămase; butașul de Abutilon trebuie să aibă partea de la bază semilemnoasă. Se poate pune la înrădăcinat în pământ amestecat cu nisip sau în pahare cu apă.

Chiar dacă are un aspect exotic care pare sofisticat, abutilon nu este o plantă pretențioasă și nu este greu de cultivat.

 

Sursa foto: fuchsienfreunde.de, pinterest.com, pixabay.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here