În străinătate este deja foarte cunoscută posibilitatea de a avea o locuință ieftină, care se construiește rapid și este rezistentă la cutremure. La noi în țară însă, a apărut mai târziu acest trend cu locuințe din containere maritime.
Casele container sunt un concept cu care se poate economisi energie ca de exemplu acoperişurile verzi şi sistemele pentru recoltarea apei de ploaie. Necesită un minim de fundaţie, astfel în mod automat se reduc și costurile de construcţie; containerele se livrează complet asamblate, deci timpul alocat construcţiei se reduce considerabil.
Care sunt punctele forte care recomandă acest gen de construcție?
Un prim atu ar fi faptul ca se numără printre cele mai ieftine tipuri de construcţii existente pe piaţă, preţul unui container second hand fiind de minim 1200 euro pentru o suprafață de aproximativ 8 metri lungime. Acesta are o structură durabilă şi nepoluantă pentru mediul înconjurător, deci se poate spune că este ecologic. În România este recomandat și pentru rezistența foarte mare la cutremure. Pe lângă faptul că sunt ieftine, nici transportul nu presupune o problemă majoră deoarece se pot transporta cu platforme auto/tiruri. Sunt de asemenea extrem de versatile, putând fi configurate şi îmbinate într-o mulţime de feluri, în funcţie de dorinţa fiecăruia şi de imaginaţia arhitectului care se ocupă de construcția in sine.
Containerele maritime pot fi folosite în mai multe scopuri: târguri, expoziții, prezentări, spații de birouri sau case moderne de vacanță, locuințe sociale, cămine studențești. Alt aspect este dat de flexibilitatea dispunerii unui container, acesta putând fi asamblat atât pe verticală cât și pe orizontală pentru obținerea spațiului de care aveți nevoie.
Cum ar fi să aveți o casă de vacanță din containere care oferă spații de lux?
În România Premier House are o casă showroom în București. Această casă modernă este realizată cu finisaje de calitate și are două etaje. Suprafața utilă este de 125 de mp și o terasă de 15 mp. Durata de execuție a locuinței este de 30 de zile și are prețul de 46.000 euro în care sunt incluse finisajele necesare locuirii.
Un container poate rezolva în primul rând problema proprietății dar presupune și costuri accesibile pentru orice familie. Mai mult decât atât spațiul poate fi extins permanent, în funcție de necesitățile și dorințele fiecărei familii.
Locuință la bloc din containere maritime
O nouă inovație a apărut de curând la Târgul Imobiliar Naţional – tIMOn de la București unde o firmă din Bulgaria și-a exprimat dorința de a construi în Bucureşti 100 de locuinţe sociale din containere maritime ieşite din uz. Acest ansamblu social dezvoltat de Pam Consult Consortium se va realiza sub forma unui bloc de locuințe cu 100 de apartamente de 2 camere. Fiecare apartament va avea circa 27 mp la preţul de aproximativ 12.000 euro. Imobilul stucturat pe 5 etaje va avea şi lift.
Locuințele construite în acest mod folosesc containerele pentru că aceste module prezintă o structură rezistentă capabilă să susţină supraetajarea până la nouă nivele la capacitate de încărcare maximă și se pot suprapune în sistem lego.
Sunt mulţi arhitecţi care au proiectat case modulare şi vile folosind containere metalice, așadar ce a fost o dată doar un vis sau un proiect, acum poate fi concretizat și în țara noastră.
Autor: Iulia Gubandru
Sursa foto: archinect.com, mediafax.ro, premierhouse.ro, container-maison.com, inhabitat.com, mnn.com