Mȃna lui Budha, fructul care aduce noroc și viaţă lungă

2

Mȃna lui Budha este fructul plantei Citrus medica varietatea sarcodactylis. Arată ca o lămȃie din care pornesc prelungiri asemănătoare unor degete, de unde și numele său folosit ȋn China, Japonia, Coreea și Vietnam. Unele au chiar forma unor mȃini ţinute ȋn poziţia de rugăciune.

Denumirea știinţifică a speciei provine de la cuvintele grecești sarkos-cărnos și dactylos-degete.

Fructul se culege ȋn același sezon ca și lămȃile și portocalele, adică ȋncepȃnd din iarnă.

Nu are pulpă, dar coaja sa cu o aromă puternică, ușor florală și zeama cu gust dulce-acrișor, se folosesc ȋn sosuri pentru salate, dulciuri și băuturi.

Fructul este oferit ca ofrandă ȋn templele budiste simbolizȃnd viaţa lungă, norocul și fericirea. Ȋn Japonia și China este oferit de Anul Nou.

Așa de important este ȋncȃt se fac și fructe din jad, fildeș și lemn.

Se pare că mȃna lui Budha a fost răspȃndit ȋn toată Asia de către călungării budiști care l‑au adus din India.

Din acesta se extrage un ulei foarte apreciat, fiind utilizat atȃt ȋn parfumurile pentru dame cȃt și ȋn cele bărbătești.

Așezat pe o masă sau un birou, parfumează ȋntreaga ȋncăpere.

Se poate păstra o săptămȃnă la temperatura camerei și o lună la frigider.

Vezi și: Romanesco, fructul care exemplifica fractalii

Mȃna lui Budha-ȋngrijire

Planta crește sub formă de arbust, cu ȋnălţime de 2,4-4,5 m. Crengile au spini, iar frunzele veșnic verzi sunt eliptice, iar dacă sunt zdrobite emană un miros de lămȃie.

Florile sale sunt albe, cu 4-5 petale, au diametru de 2,5 cm și răspȃndesc un parfum plăcut. Apar de-a lungul anului, dar cel mai mult primăvara și toamna.

Nu suportă temperaturi sub 5 grade Celsius și nici canicula. Este sensibilă la secetă. Crește ȋn zone calde sau temperate, dar cu ierni blȃnde.

Preferă soluri nisipoase, bine drenate, expuse soarelui.

Sursa foto: www.images.thestar.com

2 comentarii

  1. […] Mȃna lui Budha este fructul plantei Citrus medica varietatea sarcodactylis. Arată ca o lămȃie din care pornesc prelungiri asemănătoare unor degete, de unde și numele său folosit ȋn China, Japonia, Coreea și Vietnam. Unele au chiar forma unor mȃini ţinute ȋn poziţia de rugăciune. Denumirea… Cititi mai multe aici: Mȃna lui Budha, fructul care aduce noroc și viaţă lungă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here