Macul de Himalaya, macul de culoarea cerului

2

Macul de Himalaya (Meconopsis betonicifolia) este o plantă perenă, erbacee, originară din Munţii Himalaya, unde se ȋntȃnește ȋn păduri umede.

Face parte din familia Papaveraceae.

Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, de la cuvintele mekon-mac și opsis-asemănător.

Crește pȃnă la o ȋnălţime de 1-1,5 m. Frunzele sale prezintă perișori și au formă lanceolată. Florile apar ȋn luna mai și rămȃn deschise pȃnă la 10 zile. Sunt albastre, delicate, mătăsoase și au formă de cupă cu un diametru de 8-10 cm. Pistilul de culoarea fildeșului și staminele aurii adaugă un strop strălucire.

Cum produc o cantitate mare de polen, atrag numeroase insecte.

Fructul are formă de capsulă alungită.

Planta nu trăiește decȃt cȃţiva ani, după care ȋncepe să ȋși piardă vigoarea. Poate ȋnflori din primul an de viaţă, dar numai dacă condiţiile sunt prielnice.

Vezi și: Macul, floarea iubirii și a somnului

Macul de Himalaya-ȋngrijire

Crește ȋn zone răcoroase, parţial umbrite, pe soluri umede, dar bine drenate, bogate ȋn substanţe nutritive. De multe ori, se preferă plantarea sa sub copaci pentru a i se oferi o lumină filtrată.

Pentru o bună dezvoltare se recomandă un pH al solului neutru sau ușor acid. pH-ul solului influenţează și culoarea florilor, cu cȃt e mai alcalin, cu atȃt nuanţa de albastru se apropie de purpuriu.

În ceea ce privește folosirea fertilizatorilor, se recomandă compostul și fertilizatorii cu eliberare treptată care susţin creșterea.

Macul albastru suferă dacă temperaturile sunt prea ridicate sau dacă solul este prea uscat ȋn perioada de creștere, primăvară-vară.

Se ȋnmulţește prin seminţe, noi plante apărȃnd ȋn fiecare an dacă condiţiile sunt propice.

Se folosește ȋn rocării și grădini cu specii ȋntȃlnite pe pajiști.

Sursa foto: www.hernie.com

2 comentarii

  1. […] Macul de Himalaya (Meconopsis betonicifolia) este o plantă perenă, erbacee, originară din Munţii Himalaya, unde se ȋntȃnește ȋn păduri umede. Face parte din familia Papaveraceae. Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, de la cuvintele mekon-mac și opsis-asemănător. Crește pȃnă la o ȋnălţime de… Cititi mai multe aici: Macul de Himalaya, macul de culoarea cerului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here