Magnolia grandiflora, magnolia care ȋnflorește toată vara

0

Magnolia grandiflora este o copac originar din zonele umede din sud-estul SUA care a fost introdus ȋn Europa la ȋnceputul secolului XVIII. A devenit rapid una dintre cele mai căutate plante pentru decorarea grădinilor.

Crește pȃnă la o ȋnălţime de 18-24 m și formează o coroană globulară sau piramidală de 6-12 m.

Frunzele sale sunt pieloase, lucioase, ovale sau eliptice, verzi pe faţa superioară și gri-maronii sau verde palid pe cea inferioară. Au o lungime de cca 24 cm.

Magnolia grandiflora are nevoie de un spaţiu larg pentru a se dezvolta. Se poate folosi ȋn parcuri, zone rezidenţiale sau spaţii comerciale.

Ȋnflorește din iunie pȃnă ȋn septembrie. Florile sunt mari, după cum specifică și numele știinţific al plantei, avȃnd un diametru de 20-30 cm. Sunt albe și parfumate.

Numele genului provine de la Pierre Magnol, director al Grădinii Botanice din Montpellier și membru al Academiei de Știinţe din Paris ȋn sec XVII.

Vezi și : Arborele lalea, un urias cu flori parfumate

Magnolia grandiflora-ȋngrijire

Magnolia grandiflora se dezvoltă bine pe sol umed, bine drenat, bogat ȋn substanţe nutritive. Este sensibilă la poluarea din orașe, la secetă, inundaţii și ger. La noi ȋn ţară trebuie protejată de temperaturi sub -5 grade Celsius.

Tolerează vȃnturi puternice, dar nu pe cele din zona ţărmului mării.

Pentru plantare, se va săpa o groapă cu lăţime dublă faţă de dimensiunea rădăcinii puietului. Dacă solul este argilos se recomandă ca pe fundul gropii să se așeze un strat de pietriș de 60-90 cm.

Pentru a se evita evaporarea rapidă a apei din sol, ȋn jurul trunchiului, se va așeza un strat de mulci cu grosime de 2-3 cm.

Pe piaţă se găsesc mai multe varietăţi dintre care amintim:

Little gem care crește doar pȃnă la 1m și poate fi plantată și ȋn zonele de coastă avȃnd o toleranţă moderată la salinitată ridicată.

Brakens Brown Beauty, o varietate care rezistă ȋn zonele mai reci.

Margret Davis, varietate cu creștere rapidă.

Goliath care are o perioadă lungă de ȋnflorire și care crește sub formă de tufă.

Sursa foto: http://www.gardensonline.com.au, www.plantclearance.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here