Mărăriţa, floarea mexicană care a cucerit inimile grădinarilor

4

Mărăriţa (Cosmos bipinnatus) este o plantă anuală, originară din America de Sud. Denumirea ştiinţifică a acesteia provine din limba greacă şi înseamnă “armonios”. A fost introdusă în Europa la începutul sec.XIX şi de atunci se bucură de un mare succes în rândul pasionaţilor de grădinărit aducând culoare în curţi şi parcuri şi fiind uşor de îngrijit.

Mărăriţa este folosită la realizarea aranjamentelor de vară, în combinaţie cu nalba, garofiţa şi margareta, dar creşte cu uşurinţă şi în ghivece.

Se poate utiliza şi ca floare tăiată, rezistând în glastră până la 5 zile dacă apa este împrospătată zilnic şi dacă i se scurtează puţin tulpina.

Florile dispuse în capitule sunt tubulare şi galbene în centru şi ligulate, albe, roz sau roşii pe margine. Frunzele sunt opuse, bipenate, cu foliole filiforme. Tulpina este rigidă şi creşte până la 120 cm.

Pentru a evita ruperea în zilele cu vânt puternic sau în timpul ploilor de vară, se recomandă plantarea grupată, mărăriţele susţinându-se una pe cealaltă.

Cosmos bipinnatus se înmulţeşte prin seminţe, plantate în luna aprilie, în sol bine drenat, luto-nisipos sau calcaros. Preferă zonele cu multă lumină, dar se dezvoltă bine şi în zone semiumbrite. Este o plantă care rezistă la secetă.

Pentru stimularea înfloririi se recomandă tăierea florilor uscate.

Pe piaţă există mai multe varietăţi de mărăriţă: cu flori portocalii, galbene, duble, bicolore sau cu petale răsucite. Unele dintre cele mai îndrăgite sunt:

“Day Dream” cu flori alb-roz

“Purity” cu flori albe

“Sensation Picotee” cu flori albe cu margini roşii

“Xanthos” cu flori galbene

 

Surse foto: outsidepride.com, thespruce.com, crocus.co.uk, parkseed.com, wikimedia.org

4 comentarii

  1. […] Mărăriţa (Cosmos bipinnatus) este o plantă anuală, originară din America de Sud. Denumirea ştiinţifică a acesteia provine din limba greaca şi înseamnă “armonios”. A fost introdusă în Europa la începutul sec.XIX şi de atunci se bucură de un mare succes în rândul pasionaţilor de grădinărit… Cititi mai multe aici: Mărăriţa, floarea mexicană care a cucerit inimile grădinarilor […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here