Margareta, floarea lunii iunie

3

Margareta (Leuchantemum vulgare) este o plantă erbacee, perena, din familia Asteraceae, familie din care face parte și floarea soarelui. Este originară din Europa și vestul Asiei unde se ȋntȃlnește ȋn pășuni, terenuri necultivate și margini de drum. Cum nu este foarte pretenţioasă cȃnd vine vorba de fertilitatea solului, domină cu ușurinţă solurile sărace.

Ȋn SUA, Canada, India, Noua Zeelenda și Australia este declarată specie invazivă deoarece concurează cu speciile de plante din zonele respective și este gazdă pentru specii de nematode care formează gale și care atacă o multitudine de specii de plante.

Cele mai multe pagube le provoacă ȋn culturile de orz, ovăz, grȃu, floarea soarelui și lucernă.

Ȋn grădini este apreciată pentru delicateţea și frumuseţea florilor sale care se deschid ȋn perioada mai-iunie.

Tulpina margaretelor crește pȃnă la 0,5-1 m. Frunzele sunt alungite, zimţate pe margine. Florile sunt grupate ȋn inflorescenţe.

Vezi și: Coada soricelului paprika, surpriza din gradina de vara

Cum ȋngrijim margaretele?

Cȃnd este vorba despre alegerea zonei din grădină ȋn care să plantăm margaretele, trebuie să ţinem cont de faptul că pereferă solurile umede, dar bine drenate, cu pH neutru sau alcalin. De asemenea, au nevoie de soare, deși pot crește și ȋn spaţii semiumbrite.

Au o toleranţă moderată la secetă și la prezenţa sării ȋn sol.

Seminţele se plantează prin luna martie și se mută afară pe la jumătatea lui aprilie. Germinarea durează ȋn jur de 3 săptămȃni.

Planta produce un număr mare de seminţe (300 seminţe pe inflorescenţă) și se poate ȋnmulţii și vegetativ, prin divizarea rizomilor.

Margareta se poate folosi la borduri florale, dar și ca floare tăiată, rezistȃnd bine ȋn buchete. Ȋn combinaţie cu albăstrele, spice de grȃu și trei fraţi pătaţi alcătuiește minunate buchete cu iz de vacanţă.

Sursa foto: www.wikimedia.org

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here