Materialele textile și micile schimbări din casă ne ajută să ne simțim mai bine

4

Anul acesta a reprezentat pentru noi toți o mare provocare, o schimbare a mentalității, o încercare de a ne simți cât mai confortabil în propria casă în perioada carantinei. În afară de pandemie, avem și scumpiri semnificative la căldură și electricitate, așa că trecem printr-o perioadă cât se poate de grea. O soluție pentru a ne simți mai bine o găsim în micile schimbări pe care le putem face prin casă. Prin urmare, pentru idei, recomandări, sfaturi și ponturi, ne-am adresat unui specialist în decorare, Elena Stoican de la Biokarpet.

Cât de importante sunt materialele textile în proiectele de amenajări?

Prin schimbarea decorului ne putem ameliora starea psihică. Pornind de la această idee,
avem un aliat de bază în materialele textile. O idee foarte bună este să ne redecorăm interiorul făcând apel la acestea, să înlocuim perdelele și draperiile, să punem alte covoare. Este cea mai ieftină metodă de renovare prin care este adus noul la interior, este și cea mai comodă, întrucât nu implică șantier și, nu în ultimă instanță, poate aduce chiar economii privind factura de energie, de exemplu. Desigur, cel mai importante este că oferă un plus de confort și imprimă eleganță caselor noastre.

Ideea cu economia de energie este mai nouă. Ne puteți da câteva exemple?

Sunt mai multe inovații și noutăți privind materialele textile. Alese bine, acestea pot
aduce un plus la izolarea locuinței, să rețină căldura la interior în timpul iernii și să păstreze aerul răcoros vara. O noutate, de exemplu, este introducerea lânii în țesăturile pentru
perdele și draperii, acest fapt asigurând o izolare mai bună.

De asemenea, se pot folosi perdele transparente, „gazoase” care lasă lumina să treacă mai ușor și să încălzească interiorul. Tot în sprijinul izolării mai bune, tendința precum și recomandarea noastră este ca perdeaua și draperia să fie lăsate până la podea, pentru draperie chiar să fie lăsată ușor pe podea. În ceea ce privește covoarele, sunt oferite covoare mai subțiri (ușor de manevrat) care lasă să treacă mai bine căldura în cazul încălzirii prin pardoseală și, de asemenea, încurajează folosirea aspiratoarelor robot.

Care sunt tendințele privind materialele textile? Din ce sunt făcute perdelele și draperiile, ce paternuri? Dar în cazul covoarelor?

Se știe că accentele naturale calmează mintea. Materialele pentru perdele și draperii sunt naturale sau inspirate din natură, adică având aspectul celor naturale. Ele pot fi deci 100% naturale sau în amestec. De exemplu, 30% material natural și restul vâscoză. Se poartă bumbacul, inul, lâna (așa cum am mai spus) și foarte mult catifeaua și taftaua. Un alt
aspect este faptul ca materialele, inclusiv în ceea ce privește covoarele, sunt plăcute la atingere. În cazul covoarelor, sunt texturi moi, mătăsoase, plăcute care pot fi și din materiale reciclate, cum este poliesterul. Mai nou sunt covoarele din mătase din bambus.

În ceea ce privește paternurile, la perdele și draperii se poartă mult cele uni dar și cele cu flori mari (modelul Damasc) în special pentru interioare clasice precum și cu modele geometrice. În ceea ce privește covoarele, sunt la modă cele cu aspect difuz, marmorat,
cele cu aspect vintage precum și cele cu texturi 3D sau în relief.

Ce puteți să ne spuneți despre paleta de culori folosită?

Perdelele și draperiile sunt deseori în nuanțe neutre, cum este griul, care este și culoarea anului. Alături de aceasta, bejurile, muștarul, roz pudrat, turcoaz, iar ca și culoare mai puternică, galbenul și aceasta fiind culoare a anului. Și la covoare se poartă culorile neutre, bej și gri. O combinație elegantă este negru cu auriu sau argintiu. Se mai folosesc turcoaz, verde, nuanțe ton-sur-ton sau culoare cu nuanțe neutre.

Citește și: LOCUINȚĂ ÎN STIL MEDITERANEAN PENTRU UN LOT MIC

4 comentarii

  1. […] Anul acesta a reprezentat pentru noi toți o mare provocare, o schimbare a mentalității, o încercare de a ne simți cât mai confortabil în propria casă în perioada carantinei. În afară de pandemie, avem și scumpiri semnificative la căldură și electricitate, așa că trecem printr-o… Cititi mai multe aici: Materialele textile și micile schimbări din casă ne ajută să ne simțim mai bine […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here