Mazărea cu frunze ȋn formă de inimă, plantă de umbră

1

Mazărea cu frunze ȋn formă de inimă (Chorizema cordatum) este o plantă originară din Australia. Se ȋntȃlnește ȋn zone stȃncoase, cu soluri lutoase, ȋn apropierea rȃurilor și pȃraielor.

Face parte din familia Fabaceae, familia fasolei, mazărei și lintei. Fixează azotul ȋn sol, germinȃnd la scurt timp după ȋncetarea incendiilor naturale. Pregătește astfel terenul pentru alte plante.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvintele grecești chorizo-a divide și nema-fir, cu referire la staminele care sunt separate și cordis-cuvȃnt din limba latină care ȋnseamnă inimă, aluzie la forma frunzelor.

Tufa ajunge la o ȋnălţime de 1m și o lăţime de 1,5m, dimensiuni pe care le atinge după vȃrsta de 5 ani. Frunzele sale de circa 3-5 cm, au marginile ușor ondulate.

Ȋnflorirea are loc din iulie pȃnă ȋn perioada de primăvară australă. Este un moment spectaculos, cȃnd planta se ȋmpodobește cu flori ce ȋmbină o mulţime de culori: roșu, roz, portocaliu și galben. Acestea sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip racem și au dimensiuni de 10-12 mm.

Mazărea cu frunze ȋn formă de inimă -ȋngrijire

Singura cerinţă referitoare la calitate solului este să fie bine drenat. Tolerează și soluri grele.

Preferă zonele umbrite sau semiumbrite, dar se dezvoltă bine și ȋn soare dacă se folosește mulciul pentru păstrarea umidității.

Se ȋnmulţește prin butași și seminţe care sunt supuse mai ȋntȃi unor tratamente ce imită condiţiile naturale.

Butașii produc rapid rădăcini, iar noile plante ȋnfloresc ȋnaintea celor obţinute prin seminţe.

După ȋnflorire, se recomandă ȋndepărtarea inflorescenţelor uscate.

Cum are tendinţa de a se agăţa, se poate planta lȃngă o specie suport sau i se pot oferi spaliere sau corzi pe care să se ȋntindă.

O combinaţie care pune ȋn valoare aspectul acestei plante este cea cu Benksia, o altă frumuseţe australiană.

Vezi și: https://casoteca.ro/banksia-occidentalis-o-frumusete-australiana

Sursa foto: www.gcln.org.au, www.davesgarden.com, Pinterest

 

un comentariu

  1. […] Mazărea cu frunze ȋn formă de inimă (Chorizema cordatum) este o plantă originară din Australia. Se ȋntȃlnește ȋn zone stȃncoase, cu soluri lutoase, ȋn apropierea rȃurilor și pȃraielor. Face parte din familia Fabaceae, familia fasolei, mazărei și lintei. Fixează azotul ȋn sol, germinȃnd la scurt… Cititi mai multe aici: Mazărea cu frunze ȋn formă de inimă, plantă de umbră […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here