Miturile legate de coronavirus – demontate de un epidemiolog

1

În ultimele săptămâni au circulat nenumărate informații despre prevenirea sau tratarea noului coronavirus, multe dintre ele fiind contradictorii. Există informații că vitamina C este bună în întărirea sistemului imunitar și că poate ajuta în prevenirea coronavirusului, dar și informații că, de fapt, vitamina C nu are niciun aport și că poate distruge stomacul. Același lucru s-a întâmplat și în cazul spirtului care, inițial, era ideal în dezinfectarea suprafețelor, după care a devenit „apă de ploaie”, iar informațiile tot circulă și se tot contrazic.

Medicul epidemiolog sibian Dr. Rareș Florin Stoicescu a demontat toate miturile care circulă prin presă și a lămurit anumite confuzii.

  1. MITURI CLINICE

„Poți verifica dacă ai infecție cu coronavirus ținându-ți respirația și dacă tușești sau scapă aer pe bune ai….”

Demitizare: întreruperea voluntară a respirației (apneea) și urmărirea declanșării reflexului de tuse nu reprezintă un semn legat de infecția cu SARS-Cov-2, respectiv cu boala COVID-19. Trebuie să interpretezi simptomatologia COVID-19, adică febră (peste 38,5°C), tuse, dureri la nivelul gâtului (faringodinie), dificultăți în respirație (dispnee) în context epidemiologic: dacă cu 14 zile anterior debutului acestora ai venit din zone în care s-a transmis virusul sau ai avut contact cu persoane cu COVID-19. Altfel îți spun ce pățești: te vei afla în situația în care intri în panică fiindcă ți-ai oprit respirați și ai tușit: ești în zona rezultatelor fals pozitive ale propriilor teste sau nu tușești și îți spui „Aaa, eu nu am” și atunci ești în zona rezultatelor fals negative.

CONCLUZIA: NU TE AJUTĂ LA NIMIC!

„Există o vârstă limită de la care te poți îmbolnăvi? Copiii pot lua virusul?”

Infecția cu coronavirus poate surveni la orice vârstă. Copiii pot lua virusul și îl pot transmite vârstnicilor. Dezvoltarea mai departe a bolii depinde enorm de starea sistemului imunitar al fiecăruia. Nu este încă dovedit științific dar o parte dintre copii pot avea imunitate pentru simplul motiv că există 3-4 tulpini de coronavirusuri altele decât acesta nou care dau obișnuit viroze respiratorii și digestive în sezonul rece. O altă ipoteză ar putea fi o reacție încrucișată protectoare la unul din vaccinurile din calendarul de vaccinări.
La vârste mai mari de 65 de ani statusul imunitar începe să scadă, apar și alte boli cronice și de aceea preponderent sunt afectați vârstnicii acum.

CONCLUZIA: Starea sistemului imunitar este crucială în acest tip de infecție.

  1. MITURI CU SUBSTANȚE CHIMICE

„Dacă faci gargară cu dezinfectante de mâini sau suprafețe scapi de COVID”

Sub nicio formă să nu încerci lucrul acesta! Riști să îți distrugi (arzi chimic) mucoasele care sunt în sine o linie importantă de apărare a organismului. Pe suprafața acestora avem de asemenea floră microbiană menită a ne proteja. O distrugi și pe aceasta cu efect final de înlesnire a infectării cu SARS-Cov-2, agentul bolii COVID-19.

CONCLUZIA: NU FĂ AȘA CEVA! AJUTĂ-TE, NU TE PEDEPSI!

„Spirtul medicinal sau dezinfectantele din supermarket au efect pe mâini sau nu în COVID-19?”

Substanțele dezinfectante au diferite nivele de acțiune (pe bacterii, virusuri, fungi, până la spori care sunt cele mai rezistente forme). Ca să omoare virușii nivelul atins trebuie să fie virulicid (substanță care distruge virusurile). Majoritatea produselor hidro-alcoolice cu o concentrație de alcool de minim 60% întâlnite pe piață omoară virușii dacă sunt aplicate corect pe mâini care nu sunt murdare! Alcoolul nu acționează pe stratul de murdărie.

CONCLUZIA: DA, au efect asupra coronavirusului ca și asupra virușilor gripali și paragripali. Da, putem folosi această metodă dacă spălarea mâinilor nu este disponibilă sau putem combina spălare, uscare mâini, apoi dezinfecție, cu soluții hidro-alcoolice.

„Cum sunt substanțele pe bază de clor în COVID-19?”

Substanțele clorigene se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor. Sunt produse foarte eficiente și ieftine. În funcție de concentrația folosită omoară bacterii, virusuri sau sporii, cele mai rezistente forme cum am mai arătat. Pentru COVID-19 sunt eficiente, DA, trebuie folosite la concentrația care omoară virușii și atenție, respectat timpul de contact. Să spunem ca ai un produs cu clor care are recomandarea pe etichetă 1 tb Cl dizolvată în 3L apă pentru a omorî virușii cu timp de contact sau acțiune 60 minute. Aceasta înseamnă că poți atinge suprafețele în siguranță după ce au trecut cele 60 minute, adică produsul a acționat asupra microorganismelor.
Încă o remarcă: dacă sunt dezinfectante acestea se aplică după curățare cu un detergent a suprafețelor murdare. Ca și la mâini nu acționează pe murdărie. Întâi cureți apoi dezinfectezi cu clor.

CONCLUZIA: DA, SUNT IEFTINE ȘI BUNE.

Ce mai poți folosi: șervețele dezinfectante pentru suprafețe, soluții tip spray dezinfectant cu alcool. Important este să atingă nivelul virulicid și să aștepți după aplicare terminarea timpului de acțiune.

III. TRATAMENT-PREVENIRE COVID-19

„Polidinul previne boala”

Te rog să te uiți la conținut, citez: „Polidinul este un preparat polimicrobian, constând dintr-o suspensie de 13 tulpini bacteriene, cu o concentrație de 48 milioane germeni/ml…”  și să te gândești: bacteriile sunt o clasă de microorganisme, virușii o clasă total diferită. Atunci sistemul tău imunitar care parte din coronavirus să o recunoască? De asemenea, epidemiile provocate de virușii gripei au putut fi prevenite prin acest preparat? Nu. Folosim cu succes an de an vaccinul gripal.

CONCLUZIA: NU PREVINE COVID-19

„Vitamina C este benefică în prevenirea infecției cu coronavirus și dacă da, cum trebuie administrată copiilor?”

Rolul vitaminei C este de a ajuta sau de a întări sistemul imunitar, nu previne în mod direct infecția virală. Pentru administrare, funcție de preparat, se respectă cu strictețe prospectul care însoțește produsul farmaceutic fără a depăși dozele specificate!
Poți să iei în considerare calea naturală pentru sursa de vitamina C, mult mai benefică, adică consumul de citrice, dacă nimerești unele dulci sunt sigur că micuțul sau micuța ta le va consuma cu plăcere.

CONCLUZIA: VITAMINA C  ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR.

„Tratament zilnic preventiv pentru Covid/19 vitamina C 1000 mg , vitamina D 2000 ui, Trachisept și Trachisan 3-4 tb pe zi (ar fi tratamentul preventiv pe care-l primesc medicii aflați în carantina de la Spitalul MAI, împotriva Covid – 19.)”

Trebuie să ai grijă când iei vitamine. Dozele mari de vitamină D pe durată lungă de timp, iți pot afecta rinichii și vasele de sânge. Dozele mari de vitamina C îți pot afecta sistemul urinar, și pot determina stări de greață ca și tulburări ale tranzitului intestinal-diaree. Trachisept e miere cu propolis în esență, iar Trachisan acționează la nivelul gurii și a gâtului împotriva bacteriilor și a durerii.
Îți recomand, dragă cititorule, să alegi întotdeauna calea naturală și nu pe cea forțată, artificială. Vitaminele le poți obține din alimente adecvate poți consuma miere și propolis. Toate te pot ajuta în luptă dar nu iți garantează că tu nu vei duce lupta și nici nu o vor curma brusc.

CONCLUZIA: TRATAMENTUL SPECIFICAT NU TE AJUTĂ PREA MULT ÎN PREVENIRE. SĂ ȘTII CĂ IGIENA MÂINILOR, TUSEA ȘI STRĂNUTUL ÎN BATISTĂ SAU LA NIVELUL COTULUI, EVITAREA ZONELOR AGLOMERATE, ÎNCHISE ȘI A PERSOANELOR BOLNAVE, A CĂLĂTORIILOR ȘI A REGIUNILOR UNDE COVID-19 EVOLUEAZĂ, AERISIREA ÎNCĂPERILOR TE AJUTĂ MAI MULT.

Dr. Rareș Florin Stoicescu este medicul care, în perioadele de sezon, a ținut cursuri interactive de igienă în Școala Gimnazială „I.L.Caragiale” din Sibiu, învățând copiii cum să se ferească de virusuri în mod corect. De asemenea, a donat școlii 10 dozatoare cu dezinfectant, creând tot atâtea puncte de dezinfecție rapidă a mâinilor, precum și materiale de informare și multe alte produse de igienă personală.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here