Coronavirus: află cum cureți și dezinfectezi corect locuința

0

Noul coronavirus se răspândește cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar este posibil să se transmită și prin intermediul suprafețelor contaminate, atunci când o persoană atinge cu mâna suprafețele contaminate și își duce ulterior mâna la nas, gură sau ochi. Din această cauza, pentru limitarea răspândirii, se recomandă că suprafețele să fie dezinfectate corect, utilizând produse capabile să distrugă coronavirusul de pe aceste suprafețe.

Centrul pentru Prevenire și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a realizat o serie de recomandări privind curățarea și dezinfectarea suprafețelor din gospodării în care locuiesc persoane suspicionate că ar avea noul coronavirus, persoane asimptomatice, aflate în izolare la domiciliu sau rude ale persoanelor confirmate cu infecția COVID-19. Recomandările experților CDC urmăresc limitarea supraviețuirii și răspândirii noului coronavirus pe diferitele suprafețe din locuințe.

Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a anunțat că nu se cunoaște cu exactitate care este perioada de timp în care coronavirusul SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe, dar se estimează că ar putea supraviețui câteva zile în mediu. Această estimare se bazează pe asocierea cu perioada de supraviețuire a altor virusuri din familia coronavirusurilor care au determinat probleme îngrijorătoare de sănătate, precum SARS-COV și MERS-COV care supraviețuiesc pe diferite suprafețe, în medie, mai mult de 48 de ore la o temperatura ambientală de 20 de grade Celsius. Datorită acestei ipoteze privind supraviețuirea noului tip de coronavirus pe suprafețe, se recomandă curățarea și dezinfectarea obiectelor potențial contaminate, înainte de a fi utilizate.

Curățare vs. dezinfecție

Curățarea locuinței se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe. Acest proces nu omoară germenii, ci îi îndepărtează, reducând numărul lor și riscul de a răspândi infecția.

Dezinfectarea locuinței presupune utilizarea substanțelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe. Acest proces nu curată neapărat suprafețele murdare, dar prin uciderea germenilor de pe suprafețele deja curățate, poate reduce și mai mult riscul de răspândire a infecției.

Recomandări generale pentru curățarea și dezinfectarea gospodăriilor

Populația este încurajată să curețe suprafețele obiectelor atinse frecvent (de exemplu, în locuință: mese, clanțe, mânere – de uși, dulapuri, mânerele altor obiecte de uz casnic – fierbătoare de cafea, prize și întrerupătoare de lumina, birouri, toalete, robinete, chiuvete) cu ajutorul soluțiilor de uz casnic și al soluțiilor dezinfectante puternice, adecvate pentru suprafețe, urmând instrucțiunile de pe eticheta acestora. Etichetele conțin instrucțiuni pentru utilizarea sigură și eficientă a produsului de curățare, inclusiv măsurile de precauție care trebuie luate atunci când produsul este folosit, cum ar fi purtarea mănușilor și asigurarea unei ventilații bune în camera în timpul utilizării produsului.

În SUA este recomandată utilizarea soluțiilor dezinfectante care sunt înregistrate EPA – Agenția de protecție a mediului din SUA. În Europa, Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile recomandă dezinfecția suprafețelor din locuințe și a obiectelor casnice cu soluții de dezinfectat uzuale.

Recomandări generale pentru curățarea și dezinfectarea gospodăriilor cu persoane izolate la domiciliu

În primul rând, asemenea întregii populații, membrii gospodăriei ar trebui să se informeze asupra simptomelor asociate COVID-19 și asupra măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

În al doilea rând, persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să curețe și să dezinfecteze zilnic suprafețele pe care le ating des, cum ar fi mese, scaune, mânere, întrerupătoare de lumina, telecomenzi, telefoane, birouri, tastaturi, toalete, chiuvete.

Pe cât posibil, persoanele suspecte că ar avea infecția cu noul coronavirus ar trebui să fie izolate într-o camera cu baie proprie, pe care ar trebui să o curețe zilnic, limitând la minimum interacțiunea cu ceilalți membri ai familiei. În cazul în care nu este disponibilă o baie separată, această trebuie curățată și dezinfectată după fiecare utilizare a persoanei suspicionate că ar avea COVID-19.

De asemenea, dacă este posibil, persoană suspicionata trebuie să mănânce / să fie hrănită în camera să. Produsele alimentare care nu sunt de unică folosință trebuie manipulate cu mănuși și trebuie spălate cu apă caldă sau într-o mașină de spălat vase.

Dacă este posibil, se recomandă folosirea unui coș de gunoi căptușit dedicat pentru persoană suspicionata că ar avea COVID-19. Trebuie folosite mănuși atunci când sacii de gunoi sunt îndepărtați, precum și pentru manipularea și aruncarea gunoiului. Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce aruncați gunoiul!

Recomandări pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor

  • Purtați mănuși de unică folosință atunci când curățați și dezinfectați suprafețele. Mănușile trebuie aruncate după fiecare curățare. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, aceste mănuși ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Consultați instrucțiunile producătorului pentru produsele de curățare și dezinfectare utilizate. Curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  • Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare.
  • Pentru dezinfectare, se recomandă soluțiile de uz casnic diluate, soluțiile pe baza de alcool (cu cel puțin 70% alcool) și cele mai frecvente dezinfectante înregistrate de EPA (considerate că ar fi eficiente împotriva COVID-19). În cazul soluțiilor casnice de dezinfectare diluate, urmați instrucțiunile de folosire ale producătorului. Nu amestecați niciodată înălbitorii cu amoniac sau orice alt produs de curățare. Înălbitorul casnic poate fi eficient împotriva coronavirusurilor atunci când este diluat corespunzător: pregătiți o soluție de înălbitor amestecând 5 linguri înălbitor la 3,5 litri de apă. Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă utilizarea soluțiilor de dezinfectare pe baza de hipoclorit de sodiu concentrație 0,1% (soluțiile cu o concentrație inițială de 5% se diluează 1:50, pentru obținerea concentrației de 0,1%), după ce suprafețele au fost curățate în prealabil. În cazul în care suprafețele ar putea fi distruse de soluția de clor, atunci se recomandă utilizarea soluțiilor pe baza de alcool cu o concentrație de 70%.
  • În cazul suprafețelor moi, poroase (cum ar fi podelele, covoarele și draperiile), îndepărtați petele vizibile și curățați-le cu substanțe de curățare. După curățare:
    • Spălați articolele, folosind cea mai caldă setare de apă corespunzătoare pentru acestea și uscați-le complet sau
    • Utilizați produse aprobate de EPA care sunt adecvate pentru suprafețe poroase.

Recomandări pentru curățarea și dezinfectarea articolelor de îmbrăcăminte, prosoape, lenjerie etc.

  • Purtați mănuși de unică folosință atunci când manipulați rufe murdare de la o persoană suspicionata că ar avea COVID-19 și apoi aruncați-le după fiecare utilizare. Dacă utilizați mănuși reutilizabile, aceste mănuși ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. Curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  • Dacă nu folosiți mănuși atunci când manipulați rufe murdare, asigurați-vă că apoi vă spălați mâinile corespunzător cu apă și săpun.
  • Dacă este posibil, nu scuturați rufele murdare. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
  • Spălați articolele folosind cea mai caldă setare de apă și uscați-le complet. Rufele murdare ale unei persoane suspicionate că ar avea COVID-19 pot fi spălate la comun cu rufele celorlalți membri din casă. Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă spălarea obiectelor textile în mașina de spălat la temperatura de 90 de grade Celsius, utilizând detergent de rufe. Dacă nu se poate spăla articolul respectiv la temperatura de 90 de grade, se recomandă utilizarea soluțiilor chimice (clor, sau soluții care conțin hipoclorit de sodiu, sau alte produse de decontaminare speciale pentru țesăturile textile).

Nu uitați de importanța măsurilor de igienă!

Membrii locuinței ar trebui să se spele des pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană suspicionata că ar avea COVID-19. În cazul în care săpunul și apă nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe baza de alcool care conține cel puțin 70% alcool.

Citește și Sfaturi pentru stimularea sistemului imunitar și combaterea bolilor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here