Mixandra, floarea podoaba

1

Mixandra (Erysimum cheiri) sau micşuneaua este o plantă perenă, originară din sudul Europei. Este una dintre cele mai ȋntâlnite plante de grădină. Face parte din familia Brasicaceae, familie ȋn care se mai ȋntâlnesc varza, broccoli şi muştarul.

Tulpina sa poate avea ȋntre 15 şi 60 cm. Frunzele sunt lanceolate, cu lungime de 5-10 cm. Ȋnfloreşte din mai până ȋn iulie. Florile au 4 petale şi sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip racem. Mixandrele au o mulţime de culori: roşu, roz, galben, maro, portocaliu şi alb. Ȋn Europa, ȋn Evul Mediu erau purtate de fete la ȋncheietura mâinii ȋn timpul festivalurilor, fiind ȋndrăgite pentru frumuseţea şi parfumul lor.

Prezenţa mixandrelor ȋn grădină atrage o mulţime de albine, fluturi şi molii.

Citește și:https://casoteca.ro/gladiolele/

Mixandra- ȋngrijire

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care trebuie plantate la distanţă de 0,5m una de cealalată, ȋn sol cu pH neutru sau alcalin, umed, dar bine drenat. Aceasta este o cerinţă importantă, mixandra crescând bine pe suprafeţe care asigură eliminarea apei ȋn exces cum ar fi zonele cu pietriş sau chiar pe ziduri. Are nevoie de expunere directă la razele soarelui.

Se ȋntâlneşte şi ȋn zone de coastă, suportând bine un nivel ridicat de salinitate.

Germinarea seminţelor are loc ȋn 10 zile de la semănare, la temperaturi de peste 20 grade Celsius. Florile apar la 75-80 zile de la semănare.

Pentru a prelungi viaţa plantelor, se recomandă tunderea la mijlocul verii. Altfel tulpinile devin lemnoase şi ȋşi pierd aspectul compact.

Mixandra este folosită pentru amenajarea bordurilor florale, rocăriilor şi ca floare tăiată. Pe piaţă există numeroase varietăţi care mai de care mai colorate şi parfumate.

Erysimum cheiri “Sunset Purple” care are flori roşu ȋnchis, parfumate. Ȋnfloreşte de două ori, primăvara şi vara.

Erysimum cheiri “Vulcan” cu flori roşu aprins şi cu parfum suav.

Erysimum cheiri “Jacob’s jacket” cu flori multicolore ȋn care se ȋmpletesc rozul, cărămiziul şi portocaliul. Acestea rămân ȋnflorite multe zile, fiind sterile.

Jacobs Jacket

Din florile de mixandră se extrage un ulei esenţial  folosit ȋn industria parfumurilor. Planta era utilizată ȋn medicina tradiţională arabă pentru tratarea rănilor, inflamaţiilor şi a altor probleme de sănătate.

Surse foto: https://plantsam.com/, eBay, Pinterest, https://www.gardensillustrated.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here