Moara de apă Warthiadi de la Drajna, o bijuterie arhitecturală a satului românesc readusă la viață

4

În timpuri de demult, atunci când s-au împărțit meșteșugurile, fiecare popor s-a adunat să primească cele trebuincioase pentru traiul de zi cu zi. Pe Valea Teleajenului, în inima satului autentic românesc, oamenii au păstrat nealterate tradiția și obiceiurile populare. Aici se păstrează multe meșteșuguri vechi, iar oamenii sunt mândri de ele și le promovează cum știu ei mai bine.

Morăritul este unul dintre aceste meșteșuguri. Pe vremuri, oamenii își făceau pâinea sau mămăliga cea de toate zilele cu propriile mâini. După ce culegeau grâul sau porumbul de pe câmpuri, îl duceau la moară.

Citiți și Conacul ”Pana Filipescu” din Filipeștii de Târg, o primă mostră de stil brâncovenesc

Aceasta funcționa cu puterea apei și în fiecare localitate exista o familie care se ocupa ce acest meșteșug. După ce erau trecute prin procesul măcinatului, cerealele erau deja făină pe care oamenii o duceau la casele lor, unde gospodinele își făceau treaba, transformând-o prin muncă migăloasă, în hrană.

Roata morii

Amintim că industria ţărănească a realizat şi clădiri unde se prelucrează grânele, dar şi ţesăturile din lână, respectiv mori de apă, pive, vâltori şi pentru prelucrarea lemnului, fierăstraie şi gatere.

Pe harta judeţului Prahova din 1904 este consemnată prezenţa unui mare număr de instalaţii din cele amintite mai sus. Din categoria morilor de apă s-au păstrat până în prezent două clădiri şi anume moara de apă de la Drajna de Jos şi cea de la Filipeşti de Târg.

Moara de apă Warthiadi sau moara Domnească, cum era cunoscută în trecut, este prima componentă a ansamblului arhitectonic de la Drajna care atrage atenția călătorului, fiind amplasată pe un iaz deviat din râul Teleajen.

Partea frontală a morii și calea de acces principală

La Drajna de Jos, lângă conacul Filipescu, la începutul secolului al XIX-lea a fost construită o moară de apă care s-a păstrat până în prezent, clădirea suferind numeroase intervenţii, reparaţii şi extinderi, ultima în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Meşterii au folosit cu abilitate declivitatea terenului, asigurându-se acces direct la cele două nivele ale clădirii.

Grindă sculptată în mod specific tradițional de către meșteri populari

La nivelul superior s-a realizat accesul căruţelor încărcate cu saci cu grâu, iar la nivelul inferior, unde erau plasate cele două dispozitive pentru măcinat acţionate hidraulic, se colectau produsele finite, acestea putând fi încărcate în căruţele care ajungeau în vecinătatea accesului.

Tot la nivelul inferior, era situată şi camera morarului, precedată de o prispă care s-a adăugat cu ocazia ultimei intervenţii.

Zidurile nivelului inferior erau ridicate din bolovani de râu, nivelul superior fiind plasat în volumul acoperişului.

Este remarcabilă priceperea meşterilor, care, pe lângă o bună funcţionalitate, au realizat o volumetrie expresivă, mulată pe declivitatea amplasamentului.

Canalul de alimentare cu apă
Ansamblul din lemn pentru dirijarea apei către roata morii

Moara de apă Warthiadi a fost surprinsă și în istoria cinematografică românească în filmul “Întoarcerea Vlașinilor”.

Citiți și Motivele pentru care Salina Slănic nu trebuie să lipsească din programul tău de călătorii și locuri de vizitat

În prezent, cu sprijinul autorităților locale de la Drajna, cu bani europeni, Moara de apă Warthiadi, monument istoric de valoare naționala, a fost restaurată integral, recăpătându-și frumusețea de odinioară. Sperăm ca în viitorul apropiat, obiectivul să reintre în circuitul turistic.

Scris de Codruț Cojocaru

Acoperișul învelit cu șiță și luminatoarele din pod
Căile de acces pavate cu piatră

4 comentarii

  1. […] În timpuri de demult, atunci când s-au împărțit meșteșugurile, fiecare popor s-a adunat să primească cele trebuincioase pentru traiul de zi cu zi. Pe Valea Teleajenului, în inima satului autentic românesc, oamenii au păstrat nealterate tradiția și obiceiurile populare. Aici se păstrează multe meșteșuguri vechi,… Cititi mai multe aici: Moara de apă Warthiadi de la Drajna, o bijuterie arhitecturală a satului românesc readusă la via… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here