Modestul vas din lut- paradisul plantelor în ghiveci

0
Modestul vas din lut- paradisul plantelor în ghiveci

Vasul din lut a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri de către romani. Ramses al III-lea a fost urmat de senatorii romani, apoi de Cosimo di Medici și în cele din urmă de Luc della Robbia care l-a înfrumusețat. A debutat ca o necesitate, când oalele de lut serveau drept depozitare pentru grăunțe, murături, gem de prune și apoi a fost transformat în adevărate lucrări de artă- ghivece frumoase de flori. Cu un trecut strălucit, are și astăzi o calitate importantă și anume versatilitatea care îl face să fie deosebit de util și care oferă plantelor un mediu de dezvoltare asemănător cu cel din natură.

Într-un vas de pământ se pot crește atât plante decorabile cât și plante aromatice care se pun în mâncare. Condiția esențială este să fie adaptat la nevoile lor nutritive.

Cei care preferă plantele sensibile și exotice ca de exemplu leandri, cactuși sau arbori de citrice prețuiesc mai mult mobilitatea ghivecelor din lut dar sunt foarte utilizate și de grădinari, aceștia folosindu-le ca recipiente în designul exterior. Grădinile pot fi mult mai atractive dacă sunt decorate cu ghivece din lut, la fel cum și interioarele caselor noastre pot avea acel iz de grădină de vară în timpul iernii. Sunt mult mai interesante dacă sunt puse în grupuri și oricât de dificil ar părea, ele pot fi totuși mutate în alt loc. Vasele din lut sunt preferate de profesioniști în arta grădinăritului deoarece lutul poros permite evaporarea apei lăsând rădăcina să respire.

Vase de lut se găsesc într- o mare varietate de forme și culori însă pot fi achiziționate și în varianta simplă care se pot picta și personaliza în funcție de preferințele fiecăruia.

În România există o fabrică în Moldova unde se realizează manual astfel de vase. Lutul extras din zona Moldovei este non-toxic şi 100% material ecologic. Ghiveciul se arde la temperatura de 1040°C care asigură o structură rezistentă, iar glazura folosită este alimentară şi nu conţine plumb. Ghivecele din lut oferă un mediu sănătos datorită porilor deschiși ce permit apei să se evapore mai repede din sol astfel minimalizând pericolul putrezirii rădăcinii plantelei de la exces de apă; de asemenea prin acești pori circulă aerul, permițând solului să fie bine aerat. Ghiveciul de lut se poate picta cu vopsele acrilice. Se poate folosi atât pentru interior cât şi pentru exterior, însă este indicat să fie ferit de temperaturi mai joase de 0°C.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: crafthubs.com, flambantluxe.com, thedecoratingdilema.com, designmag.fr

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here