Module de cogenerare pentru producerea energiei electrice şi termice

0

Conceptul de cogenerare defineşte producţia simultană în aceeaşi instalaţie şi cu acelaşi combustibil a energiei electrice şi termice. Este o tehnică deosebit de eficientă şi reprezintă o parte din strategia Uniunii Europene de a utiliza eficient energia.

Producerea combinată de energie electrică şi căldură economiseşte energie, creşte securitatea în aprovizioanarea cu energie şi reduce foarte mult costurile. Acest concept se adresează tuturor tipurilor de consumatori: casnici şi industriali, complexe comerciale, şcoli, municipalităţi, etc.

Cogenerarea cu randament ridicat presupune realizarea unor economii de cel puţin 10% faţă de valorile de referinţă ale producţiei separarate de energie electrică şi termică. Principalul argument în favoarea cogenerării este reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, obiective pe care ţările din Uniunea Europeană caută să le îndeplinească în urmă ratificării Protocolului internaţional de la Kyoto.

Cogenerarea prezintă deci o serie de avantaje de natură tehnică, economică şi cu impact ecologic asupra mediului înconjurător. Realizarea economiei de combustibil, în cazul cogenerării se explică, prin eficienţa acestuia, procesul termodinamic faţă de producerea separată a căldurii şi energiei electrice.

Pe acest fond general, nu trebuie neglijată nici dorinţa utilizatorilor de a deveni independenţi de utilităţile publice. Modulul de cogenerare Vitobloc 200 EM 6/15 de la Viessmann este una din soluţiile propuse de producători, utilizatorilor dornici de independenţă.

Vitobloc 200 EM6/15 este un sistem de cogenerare cu funcţionare pe combustibil gazos care produce în acelaşi timp energie termică şi electrică. Puterile furnizate de modulul de cogenerare sunt de 6 kWel şi 14,8 kWterm. Astfel că până la 94 % din energia combustibilului folosit este transformată în energie graţie tehnicii în condensatie integrată.

Modulul Vitobloc 200 se încadrează în clasa de eficienţă energetică A++ şi se livrează testat şi complet echipat tehnic din fabrică. Acest lucru economiseşte timp şi costuri în proiectare, instalare şi punerea în funcţiune.

Cu mai mult de 25 de ani experienţă în domeniu, Viessmann oferă echipamente de cogenerare deosebit de eficiente şi, în plus faţă de modelele în serie, poate oferi module de cogenerare special adaptate cerinţelor şi nevoilor clienţilor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here