O carieră în drept sacrificată cu bucurie pe altarul artei

1

Fă ceea ce-ți place cu adevărat și nu vei mai munci nici o zi din viața ta! Această filosofie se pare că a molipsit-o și pe Andra Irimia, o tânără care, după ce a urmat o carieră promițătoare în domeniul dreptului, a ales să-și transforme pasiunea în profesie.

Așa că din consilier juridic, job pe care l-a avut timp de cinci ani, a devenit… pictoriță. Pentru mulți, o asemenea decizie poate părea o nebunie. Andra a avut curaj, iar acum, la doi ani de la momentul în care a hotărât să se „dedice total artei”, are toate motivele să fie mulțumită: face zi de zi ceea ce iubește și reușește să trăiască din asta.

La început a fost pasiunea

Andra pictează de când era copil. A învățat singură, reproducând obiectele din jur, diverse fotografii sau lucrările altor artiști. Apoi a pictat din… imaginație, iar visele ei au început să prindă contur și culoare. A aflat apoi că arta poate fi și mijloc de comunicare, dar și o șansă unică de a te descoperi. „Folosesc pictura ca pe o modalitate de a-mi exprima emoțiile, de a mă face văzută și de a mă ascunde, de a mă conecta cu mine însămi și cu ceilalți oameni. Fiecare lucrare are o intensitate, un amestec de emoții dintre cele mai variate, cu iubirea la rădăcină”, explică Andra.

Mult timp, pictura a fost un hobby, un mod plăcut de a-și petrece timpul liber. Să faci doar artă și să poți să trăiești din asta i s-a părut mereu o fantezie. Totuși, imediat după terminarea facultății a avut un astfel de moment, în care mai că ar fi încercat. Tocmai se mutase singură într-un apartament, iar asta a ajutat-o să-și dea frâu liber creativității.

„Am început să pictez pe hârtie, pe pânză, pe pereți, pe mobilă. Căutam piese de mobilier vechi și le transformam vopsindu-le”, își amintește pictorița. Nu a renunțat în acel moment la siguranța unui job „obișnuit”. Totuși, arta a continuat să fie în prim-planul vieții ei și să-i aducă satisfacții.

Astfel, în 2017, pe când lucra în domeniul juridic, a avut prima expoziție la TOTunspațiu. Apoi lucrările ei au început să fie căutate. Prima lucrare pe care a vândut-o se numește Autopoiesis, un tablou din cadrul expoziției „Damaged canvas – beauty in one’s destroyed form” cumpărat de Ruxandra Nuță. Prima lucrare pe comandă poartă numele Ganja, pisica Ioanei Letiția, un tablou ce a declanșat o serie de comenzi cu simpaticele animale de companie. Acum, deși a ajuns la un portofoliu însemnat de lucrări, ține minte tablourile pe care le-a pictat și știe la cine au ajuns – este normal pentru artiști, despre care se spune că își lasă câte o părticică din suflet în fiecare operă.

 

Viața surprinsă în tușe fluide

În 2020, la început de pandemie, a demisionat din postul de consilier juridic și s-a concentrat pe noua carieră. A contat și modul în care lucrările sale erau primite de cei care le priveau, dar și faptul că a devenit sigură de drumul ei în artă. „Direcția în artă îmi este către simbolism. Când nu lucrez pe comandă, îmi folosesc visele ca sursă de inspirație și pictez într-o manieră metaforică, în mai multe stiluri, nu mă pot limita la unul singur.

Preferatele mele sunt expresionismul, suprarealismul și abstract”, explică Andra. Iar când vorbește de artă, nu se rezumă la pictură. Îi place să creeze și este fericită când din mâinile ei ies lucruri inedite. Prin urmare, este atrasă și de designul interior, mobilă, design vestimentar, fotografie și videografie.

De exemplu, un proiect în desfășurare este cu Atelierele de meșteșug, unde ține workshopuri de pictură. A intrat în echipa de traineri după ce a participat la un curs de croitorie, iar acum abia așteaptă cu nerăbdare să participe și la un workshop de tâmplărie. Andrei îi place să cunoască cât mai mult, să se dezvolte, așa că în prezent învață diverse programe de creație, grafică și design, proiectare 3D, editare foto și video. De altfel, împreună cu un prieten, și-a propus să ilustreze digital o carte de poezii pentru copii scrise de bunica ei.

Cel mai bine lucrurile avansează în ceea ce privește pictura. Recomandată de Lucian Popa, fondator Zidart, în această perioadă lucrează la o serie de 59 de tablouri pentru un hotel din Bacău, orașul ei natal. De asemenea, lucrează la câteva serii de tablouri, instalații de artă pentru următoarele expoziții.

Dileme existențiale

Se poate trăi din artă în România? Andra spune că da, dar că există nuanțe. Dacă nu ai un nume consacrat, pentru a reuși, trebuie să fii cât se poate de deschis către o gamă largă de colaborări și proiecte. „Să fiu artist full-time, în etapa în care mă aflu acum, nu înseamnă doar să pictez, e nevoie să intru în mai multe roluri. Fiecare are nivelul lui de pricepere și presupune depășirea de frici. Pe măsură ce am devenit mai curajoasă, recompensele au crescut și pe plan financiar”, conturează Andra tabloul complet al unei profesii care nu are doar lumină și culoare, ci și umbre și tonuri de gri.

Vezi și: Verdele de Paris, vopsea pentru tapet, covoare și rochii?

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here