O Zoo grădină, un proiect distractiv pentru adulţi și copii

1
Floarea paianjen
Floarea paianjen

Dacă sunteţi ȋn căutarea unei idei pentru o grădină inedită, puteţi opta pentru o grădină ȋn care să aduceţi plante cu nume de animale, o Zoo grădină.

Este un proiect ce ȋi va interesa cu siguranţă și pe cei mici care vă pot ajuta atȃt la plantare cȃt și la realizarea etichetelor. Acestea pot fi confecţionate din lemn tăiat ȋn diverse forme: discuri, pătrate, dreptunghiuri sau steluţe și pot fi decorate cu desene ale animalelor la care se referă numele plantelor.

Va fi o ocazie bună pentru a afla tainele florilor, dar și de a vă distra căutȃnd caracteristicile care au dus la alegerea numelui.

Iată cȃteva specii care se potrivesc perfect pentru Zoo grădină:

  1. Lăbuţe de cangur (Anigozanthos flavidus), plantă cu flori tubulare, cu culori vii: roșu, galben, portocaliu sau roz. Frunzele sale sunt liniare, grupate ȋn rozetă.

  1. Tufa fluturilor sau liliacul de vară (Buddleia davidii), tufă cu flori grupate ȋn inflorescenţe conice, cu parfum de miere. Acestea atrag o mulţime de insecte printre care și minunata molie colibri. Frunzele sale sunt lanceolate, lungi de 15-20 cm.

Vezi și: Molia colibri, o insecta confundata deseori cu o pasare

3. Floarea maimuţei (Mimulus ringens) o plantă erbacee, perenă care se crește ȋn zone umede, parţial umbrite. Florile sale violet, apar ȋn perechi și se pot admira din iunie pȃnă ȋn septembrie.

  1. Limba viperei (Erythroniumamericanum), o plantă erbacee, anuală, originară din America de Nord care ȋnflorește primăvara devreme. Are o singură floare, galbenă, cu formă de clopoţel și frunze ce seamănă cu cele de lalea.

Vezi și: Erythronium americanum sau limba viperei

5. Floarea barba tigrului sau planta liliac (Tacca chantrieri), plantă originară din pădurile tropicale din Asia și Australia. Aceasta se poate crește ȋn ghivece scoase afară pe timp de vara, fiind sensibilă la temperaturi scăzute. Florile sale au culoare purpurie sau maro, dar deseori par negre. Aspectul acestora aduce cu un liliac ȋn zbor sau poate cu faţa lui Shere Khan.

6. Floarea soarelui Teddy Bear este o varietate a florii-soarelui, potrivită pentru o grădină bine luminată. Tulpina sa ajunge la 100-140 cm lungime, iar florile sunt galbene și au aspect pufos.

7. Planta Coadă de maimuţă (Acalypha hispida) este un arbust originar din insulele aflate ȋn sudul Oceanului Pacific. Ajunge la o ȋnălţime de 4 m și o lăţime de 2 m. Frunzele sale care rămȃn verzi tot anul, sunt mari, de 20-25 cm și au formă de inimă.

Plantele femele au flori roșii, albe sau bej, grupate ȋn inflorescenţe lungi de circa 45 cm.

8. Urechea leului (Leonotis leonurus) este o planta originară din Africa de Sud. Crește sub formă de tufă ce ajunge la 2-3 m ȋnălţime și 1,5 m lăţime. Frunzele sale alungite amintesc de o lance cu margini zimţate. Conţin uleiuri aromate ce le fac să emane un miros plăcut dacă sunt zdrobite.

Florile sale sunt tubulare, lungi de 5 cm, de culoare portocalie, grupate ȋn inflorescenţe bogate ȋn nectar.

Sursa foto: Wikipedia, www.seedcorner.com, www.divineplantsonline.com.au

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here