Lacul Hillier și incredibila sa culoare roz

1

Unele dintre cele mai spectaculoase fotografii pe care le întălnim în mediul virtual sunt cele din locuri exotice, unde natura a creat adevărate minuni. Stȃnci acoperite de zăpadă, pereți de gheață, plaje cu nisip alb, păduri de palmieri sau lacuri cu apă turqoise, verde sau…neașteptat de roz.

Lacul Hillier este unul dintre acestea. Se află în Insula Middle din vestul Australiei. Apa sa de un roz aprins, își păstrează culoarea întreg anul și chiar dacă este turnată într-un pahar, fenomen care nu se întȃmplă în cazul altor lacuri cu apă colorată.

A fost descris prima oară în 1802, de către căpitanul englez Matthew Flinder, cel care a introdus numele de Australia pentru a denumi continentul.

Lacul are o lungime de 600 m și o lățime de 250 m și este înconjurat de dune de sare, păduri de eucalipt și copaci cu scoarța de hȃrtie. Salinitatea sa este de 8 ori mai mare decȃt a Oceanului Pacific de care este separat printr-o fȃșie îngustă de pămȃnt.

Vezi și: Eucaliptul curcubeu,o minune a naturii

Lacul Hillier și sursa culorii roz

Cercetătorii de la Extreme Microbiome Project și Microba au identificat aproape 500 de mircoorganisme care trăiesc aici. Dintre acestea fac parte: bacteria purpurie sulfuroasă; Salinibacter ruber, o bacterie roșie portocalie și o algă care produce cantități mari de carotenoizi, avȃnd culoare roșie, Dunaliella salina. Mulți cercetători consideră că acest amestec este responsabil pentru nuanța specifică locului.

Alții iau în calcul reacția dintre sare și mineralele prezente în apă.

La începutul secolului, s-a încercat extragerea sării, dar după numai 6 ani, proiectul a fost abandonat.

Vizitarea lacului se poate face cu elicopterul sau cu avioane mici, durata unui zbor fiind de circa 100 de minute. Priveliștea este într-adevăr spectaculoasă.

Ȋnotul este interzis, lacul fiind arie protejată.

Hillier nu este singurul lac cu apă roz de pe continentul cangurilor. Cele mai multe se află în zonele vestică și sudică: Pink Lake, Hutt Lagoon, Quairading Pink Lake, Pink Lakes Victoria, Lake Eyre, Lake Bumbunga (în Clare Valley) și Lake Albert (în peninsula Fleurieu).

Sursa foto: Twitter

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here