Primul oraș-mall cu temperatură controlată va fi construit în Dubai

0

Sheikh Mohammed bin Rashid, prim-ministrul Emiratelor Arabe, a anunțat că primul oraș indoor cu temperatură controlată va fi construit în Dubai. Proiectul Mall Of The World – primul oraș-mall – va ocupa circa 4,5 milioane de metri pătrați și este finanțat de conglomeratul Dubai Holding. Acesta va avea 7 kilometri de străzi controlate climatic și va include cel mai mare mall din lume, un parc tematic, un centru de wellness imens, un district cultural, centre medicale, o stradă inspirată de celebrul bulevard La Rambla din Barcelona, diverse zone pentru shopping, 20.000 de camere disponibile în 100 de hoteluri și clădiri cu apartamente, plus numeroase opțiuni de entertainment.

mall-world2

Dubai, care se lăuda deja cu cea mai înaltă clădire din lume, cea mai mare grădină botanică, cel mai mare acvariu, insule în formă de palmier și clădiri în formă de velă, dar nu are un oraș-mall, totuşi, își revine după marele colaps financiar din 2009 și încearcă să diminueze scepticismul investitorilor cu această atracție turistică somptuoasă care după finalizare va fi vizitată anual de 180 de milioane de turiști de toate vârstele. În 2020 Dubai va găzdui și World Expo, expoziție internațională care ar putea genera 23 de miliarde de dolari în următorii 7 ani. Costurile și calendarul proiectului Mall of the world nu au fost încă dezvaluite, dar se așteaptă ca acesta să fie punctul principal de atracție la EAU World Expo.

mall-world3

Proiectul Mall of the world face parte din planul Dubaiului de a deveni o destinație turistică atractivă pe tot parcursul anului, în pofida temperaturilor în creștere, care vara ajung la 50 de grade Celsius.

„Acest proiect face parte din planurile noastre de a transforma Dubaiul într-un hub cultural, turistic, economic, pentru două miliarde de oameni din regiune. Ambițiile noastre depășesc granițele turismului sezonier, suntem încrezători în puterea economiei noastre, optimiști asupra viitorului țării și hotărâți să materializăm viziunea noastră”, a declarat Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

mall-world4

Construcția va avea acoperiș retractabil în formă de dom menit să îi protejeze pe cei din interior de arșița verii și este primul proiect finanțat de stat după criza financiară care a descurajat antreprenorii. Orașul-mall va oferi 50.000 de locuri de parcare, dar și zone special amenajate pentru ca turiștii să nu aibă nevoie să se deplaseze cu mașinile.

Cum rămâne, totuși, cu resursele necesare pentru a controla climatizarea unui oraș indoor atât de mare? Oficialii din Dubai au clarificat că Mall of the world urmează modelul Smart Dubai în ceea ce privește standardele eco-friendly, fiind bazat pe tehnologie de ultimă generație menită să reducă poluarea și consumul de energie, asigurând un nivel ridicat al sustenabilității și eficienței operaționale.


Autor: Alina Boicu

Sursa foto: emirates247.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here