Orașele inteligente – o provocare pentru municipalități

0

Urbanizarea rapidă a orașelor prezintă provocări de infrastructură pentru guvern și municipalități. Pe măsură ce orașele cresc și își extind serviciile, administrarea și guvernarea devin din ce în ce mai complexe. Astfel, este necesară transformarea orașelor pentru a aborda provocările sociale, economice, de inginerie și de mediu.

 

Echipa noastră a depus toate eforturile pentru implementare soluţiilor şi tehnologiilor smart în Alba Iulia să fie un exemplu al abordării globale a orașului inteligent pe care îl oferă Grupul nostru”, George Roussos, Directorul Executiv al Intrarom.

Un oraș mai inteligent și mai eficient care cuprinde soluţii superioare legate de transport, securitate, managementul energiei, nivelul de poluare, calitatea serviciilor sociale şi de sănătate și durabilitate este opțiunea ideală pentru factorii de decizie și autorități iar dezvoltarea serviciilor urbane poate fi realizate în favoarea cetăţenilor. Orașele inteligente reprezintă un nou stil de oraș care oferă creștere durabilă și care este conceput pentru a încuraja activitățile economice sănătoase, care reduc impactul asupra mediului, îmbunătățesc calitatea vieții locuitorilor.

Tehnologiile inteligente, adevărate motoare ale pieţei locale, sunt prietenoase cu mediul, reduc costurile de energie și oferă siguranță operațională. Aceste tehnologii sunt proiectate cu caracteristici care pot identifica problemele într-un stadiu foarte timpuriu, sporesc securitatea și siguranța persoanelor care locuiesc în orașe.

O problemă importantă a oraşului inteligent este constituită din necesitatea conectării între reţelele care asigură funcţionalitatea oraşului. De exemplu, dacă se produce un accident de maşină noaptea, camerele de supraveghere transmit imaginile iar echipajele de poliţie şi echipele de intervenţie intră în funcţiune; în acelaşi timp, reţeaua electrică acţionează iar locul în care s-a produs accidental este luminat mai puternic.

 

Avem oraşe inteligente în România?

 

În România, în oraşele Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Iaşi au fost implementate proiecte ce vizează soluţii ce ţin de conceptul de “oraş inteligent.

Filiala românească a Intracom Telecom a primit luna precedentă Premiul de Excelență la categoria Tehnologii Avansate pentru Orașe și Clădiri Inteligentepentru proiectul pilot implementat în municipiul Alba Iulia in cadrul Galei Smart Cities of Romania 2018.

În cadrul aceleiaşi Gale, Primăria Municipiului Piatra-Neamt a fost premiată la categoria Politici si strategii pentru comunitati sustenabile inteligente“ pentru proiectul “Piatra Neamț City App, în timp ce  proiectul primăriei din Iaşi „Un nou început a primit diploma de aur și trofeul  la categoria „Mobilitate în comunitățile sustenabile inteligente”. Totodată, tot în Iaşi, proiectul Un oraș al oamenilor pentru oameni” a primit diploma de argint la categoria Politici și strategii pentru comunități sustenabile inteligente”.

Proiectul primăriei ieşene vizează stadiul implementăriii sistemului de management al traficului, la achiziția de parcometre, autobuze Euro 6 și tramvaie noi, la proiectele depuse pentru achizitia autobuzelor electrice autobuze alimentate cu gaz natural comprimat și sistemul de e-ticketing, precum și la proiectele viitoare în acest domeniu (bike sharing, car sharing, dezvoltarea electro-mobilității prin construirea de noi stații de încărcare electrică, etc.).

 

Eveniment

 

Pe 23 octombrie s-a desfăşurat la Universitatea Româno-Americană evenimentul Smart Cities, ocazie cu care au fost dezbătute de către specialişti, companii ofertante,  reprezentanţi ai administraţiilor locale,şi persoane din mediul academic probleme legate de acest domeniu. Cu această ocazie a fost lansat şi Smart Cities of Romania CLUSTER. Tema principală a conferinţei a fost “Dezvoltarea oraşelor şi digitalizarea . comunităţilor prin cercetare, dezvoltare şi inovare”. Printre prezentările mai importante din cadrul panelului “Vehicule şi mobillitate menţionăm:   Dronele, viitorul transportului ;şi securităţii în oraşele inteligente, Localizarea accidentelor rutiere în mediul urban, Proiectul SAFE, Perspective globale privind evoluţia mobilităţii sustenabile, Mobilitatea ca serviciu.

 

Tehnologii

 

Smart City se referă la oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi, inteligente, dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor dar şi eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung. Sunt măsuraţi diferiţi parametri legaţi de calitatea vieţii, informaţiile fiind transmise automat şi tot automat putându-se lua decizii pentru ajustări, atunci când este cazul. Informaţiile sunt furnizate prin intermediul unor senzori tehnologici care măsoară nivelul de lumină, căldură, umiditate, fum, calitatea aerului, a apei, etc. Cu cât aceşti senzori sunt mai sensibili şi informaţiile colectate din mai multe puncte (număr mare de senzori implementaţi în sistem) cu atât deciziile sistemului se vor putea lua în timp real.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here