Oțetarul roșu, arbustul împodobit cu conuri roșii

1

Ȋn această perioadă, în parcuri, ne atrage privirea un arbust decorat cu niște gheme roșii grupate într-un fel de conuri de dimensiuni mari, care înveselesc peisajul gri al orașului. Este oțetarul roșu (Rhus typhina), specie originară din America de Nord ce ajunge la dimensiuni care depășesc 8m.

Oțetarul roșu este o plantă cu creștere rapidă, care se adaptează ușor la diferite condiții de mediu. Se dezvolta bine atȃt pe soluri umede și fertile cȃt și pe soluri uscate și sărace. Preferă zonele însorite sau parțial însorite. Rezistă bine la poluarea din localități și se răspȃndește cu ușurință prin drajoni.

Frunzele oțetarului roșu au dimensiuni mari, 50cm lungime și sunt imparipenat compuse. Vara se colorează în verde strălucitor, iar toamna în roșu-portocaliu, dȃnd un aspect spectaculos oricărei grădini.

Oțetarul roșu înflorește în lunile iunie și iulie, iar florile au culoare galben verzui fiind grupate în panicule mari, de 15-20 cm. Acestea atrag o mulțime de insecte. Fructele sunt drupe de culoare rosie si rezistă pe ramuri pȃnă primăvara tȃrziu fiind consumate în sezonul rece de diverse specii de păsări și mamifere. Semințele germinează mai ușor după ce trec prin sistemul digestiv al animalelor.

Oțetarul roșu-utilizare

Oțetarul roșu este o specie decorativă prin flori, frunze și fructe, utilizată în amenajări peisagistice de efect, dar și pentru fixarea solurilor și acoperirea zonelor sărace în nutrienți.

Datorită acestor calități a fost introdus în Europa și Asia, dar în unele locuri s-a înmulțit prea mult fiind declarat specie invazivă. Este cazul unor zone din China și Cehia. În zonele afectate, diversitatea speciilor se reduce considerabil, multe plante neputȃnd să se dezvolte la umbra oțetarilor.

Din lemnul cu nuanțe de galben și verde-măsliniu, al oțetarului roșu se realiează diverse obiecte artizanale.

Oțetarul roșu se găsește pe piață la un preț ce variază între 130 și 150 lei pentru un arbust cu înălțime de 1 m.

Sursa foto: /www.marylandbiodiversity.com

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here