Palatul de Justiţie, clădirea deosebită a oraşului Ploieşti

1

Palatul de Justiţie, numit acum Palatul Culturii, este o importantă clădire din oraşul Ploieşti, fiind încărcată cu o mare semnificaţie istorică.

Clădirea reprezintă o parte din centrul vechi al Ploieştiului care a supravieţuit cutremurelor şi trecerii timpului.

Inaugurarea Palatului de Justiţie de la Ploieşti a avut loc în ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 1933, în prezenţa M.S.R. Regele Carol al II-lea.

Gustarea servită în acea zi fusese asigurată de Restaurantul Berbec, Ploieşti, Piața Unirii 2, fiind alcătuită din: 46 sticle de şampanie, 50 sticle vin, 50 sticle Apolinaris, 40 sticle Borvis, 250 bucăţi sanviciuri cu icre negre, 200 bucăţi şuncă, 200 pateuri, 5 Kg saleuri, 4 Kg pişcoturi care au făcut 29.500 lei.

Clădirea impunătoare, operă a marelui arhitect Toma T. Socolescu situată pe strada Erou Calin Catalin, nr. 1, este cea mai impunătoare dintre clădirile vechi ale Ploieștiului.

Lucrările începute înaintea primului război mondial, s-au întrerupt în timpul războiului și au fost finalizate la începutul anilor ’30.

Palatul de Justiţie

Vezi şi Cum arată şi cât costă cel mai mic castel din Marea Britanie

Construcţia Palatului de Justiţie

Este o clădire masivă, monumentală, cu un mare corp central și două aripi principale, care îl întretaie aproape de capete.

Are un demisol, un parter și un etaj foarte înalt și un altul ceva mai scund. Construit în stil neoclasic francez, palatul impresionează prin unitate de stil, prin simetrie și echilibru, ca și prin varietatea cu care sunt tratate cele patru registre ale fațadei.

Deosebit de reușită este intrarea principală, aflată la nivelul primului etaj, pe partea sudică a corpului central. Accesul este permis pe esplanada principală de o rampă carosabilă cu două variante și de treptele largi ale unei scări monumentale; o puternică colonadă încadrează cele trei uși masive.

În interior, parterul și primul etaj cuprindeau câteva mari săli de ședințe, unele dintre ele cu lambriuri de lemn și cu plafoane casetate.

Mai este de amintit un vast hol care cuprinde o bună parte a etajului I, în înălțime și etajul al doilea. Acesta are coloane masive și este luminat prin plafon.

Holul, în trecut ,,sală a pașilor pierduți”, constituie în prezent cel mai bun spațiu expozițional al orașului, numindu-se astăzi, ,,Sala Coloanelor”.

În anii 1951-1953, clădirea a fost destinată Palatului Culturii. Restaurat în urma cutremurului din 1977, palatul își menține nealterată forma inițială și adăpostește o serie de instituții cultural artistice de mare preț: Muzeul Județean de Științele Naturii, Centrul Județean de Cultură Prahova, Biblioteca Județeană ,,Nicolae Iorga” și Curtea de Apel Ploiești.

Citeşte şi Castelele de pe Valea Loarei, zona preferată a regilor

Imagini din interior din timpul turnării unui film

@informateca.ro

#provocareaoldspice #informateca #fy #ploiesti #palatulculturii #4u #movierecommendation

♬ original sound – Informateca.ro

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here