Castelul Peleș, comoara arhitecturii româneşti

2

În urmă cu 137 de ani, la 7 octombrie 1883, a fost inaugurat Castelul Peleș, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Castelul Peleș a fost prima reședință construită de Regele Carol I, primul dintre regii României care, împreună cu soția lui, regina Elisabeta, și-au pus amprenta asupra fastuoasei reședințe din Sinaia.

Zece ani după cumpărarea moșiei Sinaia și opt ani de la punerea pietrei de temelie a castelului, la 7 octombrie 1883, Castelul Peleș este inaugurat cu fast.

Între timp, țara devenise suverană și independentă, luând numele de Regatul României.

Leagănul dinastiei naționale avea acum drept proprietari un rege și o regină. La ceremoniile de inaugurare au luat parte mii de români, oficiali și oameni din popor, precum și numeroși invitați străini.

„Noi, Carol de Hohenzollern, Domn al românilor, și Elisabeta de Wied, Doamna românilor, am poruncit ridicarea castelului Peleș ca să ne fie pe timp de vară, reședință sănătoasă și binecuvântată.”

Regele a decis să construiască acest castel demn de statutul său de prinț german din Casa de Hohenzollern.

Situat la poalele munților Bucegi, de-a lungul râului Peleș și mai sus de mănăstirea Sinaia, în locul pitoresc cunoscut ca masivul Piatra Arsă, castelul va deveni reședința favorită a Regelui Carol I.

Vezi şi Castelul de lut de lângă Sibiu, atracţie turistică

O arhitectură fermecătoare

Regele Carol I a adunat cei mai buni meseriași din întreaga Europă pentru a se asigura de succesul planurilor sale.

Erau acolo zidari din Italia, români care se ocupau cu terasarea, tâmplari germani și unguri, muncitori turci care ardeau cărămizile, meșteri polonezi și meșteri pietrari din Cehia. În paralel, francezii trasau schițele și englezii făceau măsurători.

Regele Carol I a fost nevoit sa refuze primele trei proiecte ale Peleșului, deoarece erau lipsite de originalitate, fiind copii ale altor palate din Europa de Vest.

Arhitectului german, Johannes Schultz, i-a fost atribuit proiectul, deoarece a prezentat un plan mai original și mai apropiat gusturilor Regelui.

Peleșul este un palat, dar el este numit în mod constant castel. Stilul său arhitectural este o combinație de inspirație romantică între neo-renascentism și neo-gotic, similar cu Schloss Neuschwanstein din Bavaria.

Castelul Peleș a fost inaugurat oficial la 7 octombrie 1883. În toastul său, regele a spus: „Am clădit acest castel ca semn durabil că dinastia liber aleasă de națiune este adânc înrădăcinată în această țară frumoasă”

O ambianță grandioasă

Castelul este înconjurat de grădini admirabile, opera mai multor arhitecți peisagiști.

În centrul ansamblului arhitectural se află o fântână realizată de Pietro Axerio în 1894 din marmură florentină. Lângă fântână se află doi câini de bronz, realizați în Stuttgart de sculptorul Paul Stotz.

Au fost construite, de asemenea, şi șapte linii de terasare în stil italian neo-renascentist,decorate cu statui, coloane și fântâni.

Majoritatea lucrărilor în marmură au fost realizate de sculptorul florentin Raffaello Romanelli.

Citeşte şi Balcic, ”Micul Paradis al României Mari”

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here