Panseluţele, mici feţe colorate care zâmbesc în grădină

2

Panseluţele (Viola X wittrockiana) sunt plante erbacee, anuale sau perene, cu ȋnălţime redusă, de numai 15-20 cm. Florile au petale ȋn formă de inimă. Acestea prezintă la bază pete închise la culoare sau linii negre care crează imaginea unor feţe ȋn miniatură. Pot avea o varietate de culori, de la alb, roşu, violet şi portocaliu la albastru şi galben. Frunzele sunt ovate, cu lungime de 5-20 cm.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/cel-mai-tare-ghiveci-e-dragalas-colorat-si-usor-de-folosit/

Panseluţele-ȋngrijire

Seminţele se seamănă ȋn răsadniţe cu 12-14 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ sau direct afară, după 15 aprilie. Plăntuţele răsar în 10-15 zile. La mutarea ȋn grădină trebuie să se lase un spaţiu de 20-25 cm ȋntre ele. Au nevoie de multă lumină şi de un sol umed, bine drenat, bogat ȋn nutrienţi. Trebuie ferite de căldura excesivă a soarelui de vară şi udate zilnic pentru a se evita uscarea solului.

Panseluţele sunt rezistente la atacul insectelor, dar trebuie protejate de melci.

Există şi varietăţi care se plantează la finalul verii şi ȋnfloresc toamna, astfel ne putem bucura de prezenţa lor din mai până ȋn octombrie. Pentru a le prelungi perioada de ȋnflorire, se recomandă ȋndepărtarea florilor uscate.

Panseluţele cultivate astăzi ȋn grădini, ghivece şi parcuri sunt hibrizi obţinuţi ȋncepând cu primii ani ai sec XIX, din trei fraţi pătaţi, plantă ce face parte din flora spontană a ţării noastre. Este floarea pe care Obernon, regele zânelor o foloseşte pentru a o vrăji pe regina Titania din cunoscuta piesă de teatru “Visul unei nopţi de vară” a lui Shakespeare.

Hibrizii sunt rezultatul ȋncrucişărilor dintre aceasta şi plante ȋnrudite precum Viola lutea şi Viola altaica. Unul dintre cei care au experimentat cu aceasta specie este Charles Darwin.

Ȋn limbajul florilor, panseluţele simbolizează admiraţia. Frumuseţea lor a atras atenţia multor artişti, cel mai cunoscut fiind Van Gogh care le-a dedicat un rol central în tabloul său Mand met viooltjes.

Sursa foto: https://www.morflora.com/

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here