Pieța închirierilor de birouri va creșter cu 20-25% față de 2015, datorită relocărilor ce vor avea loc ca urmare a schimbărilor legislative și a marilor consolidări de sedii ale unor multinaționale, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Anul 2016 ar putea fi primul an al unei etape de renunțare la spațiile de birouri de calitate mai slabă din Bucuresti, iar în următorii 3-4 ani vor fi din ce în ce mai puține sedii de firme în apartamente de bloc sau în zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau în clădiri neprotejate la incendiu.
Marile contracte de preînchiriere a unor spații de birouri mamut, cu suprafețe de 10.000-40.000 mp, încheiate în 2015 sau aflate în pipeline vor duce la eliberarea mai multor clădiri de clasă A și B+ din zonele centrale, pentru care deja se conturează o cerere din partea clienților din vile și apartamentele cu destinație rezidențială, determinată de noua atitudine a administratorilor de firme față de normele antiincediu și în fața riscului seismic.
„În 2016 se vor reuni simultan mai mulţi factori cu influenţă majoră asupra pieţei de birouri, va exista o migrație pe toate segmentele pieței de birouri din București, pe fondul creșterii ofertei de birouri: chiriași de talie mare își vor consolida sediile în cele mai noi și mai bine poziționate clădiri de birouri din zonele de centru-nord și centru –vest, care vor lua spuma cererii”, a spus Petrescu
El a adăugat că, în locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică și construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spații de birouri de 500-2.000 mp.
„În paralel, va exista o presiune asupra chiriașilor aflați în apartamente de bloc sau în vile, din cauza creșterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilității de creștere a chiriilor în consecință precum și a înnăspririi legislației privind riscul seismic și a normelor antiincendiu. Și pentru aceste companii, care au sub 50 angajați, pentru prima dată vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri în număr din ce în ce mai mare și birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera și care vor avea spații cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani”, a mai spus Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Pentru 2016, se anunță cel puțin trei mari pre-închirieri: doi jucători mari din domeniul bancar și unul din domeniul IT&C doresc să-și consolideze birourile și caută soluții pentru spații de peste 15.000 mp.
“În următorii 2-3 ani, birourile amenajate în apartamentele de locuit din zonele Unirii și Victoriei își vor pierde din atractivitatea avută în trecut pentru piața de birouri și estimăm că se vor întoarce pe piața rezidențială, fie la închiriere, fie la vânzare. În ceea ce privește vilele, cele neconsolidate și nerenovate vor fi scoase probabil la vânzare, urmând a reveni pe piața rezidențială. Excepție vor face doar vilele istorice, situate în zone premium, bine renovate, care asigură o imagine deosebită, care își vor păstra destinația de birouri, pentru că anumite tipuri de firme vor dori să aibă sediul în continuare într-o clădire independentă datorită tipului de activitate desfășurat (de exemplu firme de avocatură, consultanță de afaceri, marketing și publicitate etc)”, a adăugat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
SURSA – ESOP