Planta Coadă de maimuţă, o plantă din sudul Pacificului

1

Planta Coadă de maimuţă (Acalypha hispida) este originară din insulele din sudul Pacificului, fiind ȋntȃlnită ȋn Papua Noua Guinee și Arhipelagul Malaezian. Face parte din familia Euphorbiaceae.

Mai este cunoscută și sub numele de coadă de vulpe și coadă roșie de pisică, numele făcȃnd referire la forma și lungimea (cca 45 cm) inflorescenţei plantei femele și la culoarea florilor, roșu aprins.

Coadă de maimuţă este un arbust ce ajunge la o ȋnălţime de 4 m și o lăţime de 2 m. Își păstrează frunzele verzi tot anul. Acestea sunt mari, cu formă de inimă și margini zimţate.

Plantele mascule au inflorescenţe neatractive așa că de obicei se cultivă numai cele femele. Acestea se pot toaleta frecvent pentru a se păstra dimensiunile reduse necesare creșterii ȋn ghivece.

Există și varietăţi cu flori albe (Acalypha hispida alba) sau bej (Acalypha hispida White Margined).

În condiţii naturale, ȋnflorirea are loc tot anul. Îndepărtarea florilor uscate stimulează formarea bobocilor.

Cum crengile se arcuiesc spre sol, se recomandă alegerea unor ghivece suspendate sau a unora poziţionate la ȋnălţime.

Vezi și: Celosia argentea o planta tropicala cu multe secrete

Planta Coadă de maimuţă-ȋngrijire

Fiind o plantă din zona tropicală, are nevoie de temperaturi ridicate, ȋn general peste 15 grade Celsius și de un sol bogat ȋn substanţe nutritive. Pentru creșterea ȋn grădini se poate alege o zonă cu sol nisipos sau argilos, cu pH 5-7,5.

În ceea ce privește nevoia de apă, se recomandă menţinerea unui nivel ridicat de umiditate, dar fără ca picăturile să atingă florile. Lumina puternică va stimula ȋnflorirea, așa că se recomandă alegerea unui loc expus razelor soarelui mai mult de 6 ore pe zi.

Pentru  ȋnmulţire se pot folosi butași cu lungime de 8-14 cm și cel puţin 2-4 frunze.

Atenţie! La manevrarea plantei se recomandă purtarea mănușilor de grădinărit pentru a proteja pielea de seva ce poate cauza iritaţii.

De asemenea, se recomandă ţinerea plantei departe de copiii mici care ar putea ingera frunzele acestea conţinȃnd substanţe toxice.

Sursa foto:www.inpn.mnhn.fr

 

 

 

 

 

 

un comentariu

  1. […] Planta Coadă de maimuţă (Acalypha hispida) este originară din insulele din sudul Pacificului, fiind ȋntȃlnită ȋn Papua Noua Guinee și Arhipelagul Malaezian. Face parte din familia Euphorbiaceae. Mai este cunoscută și sub numele de coadă de vulpe și coadă roșie de pisică, numele făcȃnd referire… Cititi mai multe aici: Planta Coadă de maimuţă, o plantă din sudul Pacificului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here