Planta ruj, o plantă de apartament ușor de ȋngrijit

1

Planta ruj (Aeschynanthus radicans) este o plantă perena, veșnic verde, originară din zona tropicală a sudului Asiei. Este o specie epifită, ȋntȃlnită la ȋmbinarea crengilor copacilor sau ȋn fisurile stȃncilor. Are aspect de viţă, cu lungime de 1,5 m.

Numele său popular provine de la florile tubulare, de culoare roșie, de circa 7,5 cm.

Frunzele ce au lungime de 6-7 cm sunt opuse, ovale sau lanceolate, ceroase, lucioase, de un verde ȋnchis. Se revarsă spre sol, ȋn cascade.

Fructele sunt capsule cu lungime de 4 cm. Se recomandă ȋndepărtarea lor pentru a ȋncuraja ȋnflorirea.

Vezi si: Cele mai bune plante pentru ghivecele suspendate

Planta ruj-ȋngrijire

Planta ruj ȋnflorește abundent dacă i se oferă căldură, umiditate și lumină puternică, dar filtrată. Dacă lumina nu este suficientă, produce puţine flori și pierde frunze, iar dacă este expusă direct razelor de soare, frunzele se usucă.

Pămȃntul trebuie să fie aerisit, schimbat anual și ȋmbogăţit periodic cu fertilizatori. Se recomandă ca pH-ul să fie neutru sau alcalin. Udarea se face numai cȃnd stratul superior al substratului ȋncepe să se usuce.

Atentie! Prea multă apă duce la putrezirea rădăcinilor.

Temperatura ideală pentru ȋnflorire este cuprinsă ȋntre 17-21 grade Celsius.

În general, este o plantă rezistentă, dar dacă este cazul, pentru a curăţa planta de dăunători, se poate folosi uleiul de neem, un pesticid organic foarte eficient.

Se înmulțește prin butași. Se taie o porțiune de 10 cm dintr-o creangă fără flori și se îndepărtează numai cȃteva frunze. Pentru a asigura formarea rădăcinilor, se recomandă înmuierea într-o soluție cu hormoni de creștere înainte de punerea în vasul cu apă.

Planta ruj crește bine ȋn ghivece și coșuri suspendate care vor permite și admirarea florilor ȋn toată splendoarea lor.

Ținȃnd cont de popularitatea plantei, nu este de mirare că au fost obținute numeroase varietăți. Dintre acestea amintim:

Planta ruj Curly care are frunze încrețite

Planta ruj Mona Lisa care are flori roșii-portocalii

Planta ruj Variegara care prezintă dungi albe și galbene sau crem pe frunze

Sursa foto: Pinterest

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here