Planta zebră, planta cu frunze dungate

0

Planta zebră (Aphelandra squarrosa) este originară din Brazilia unde crește pe solul pădurilor tropicale. Are frunze eliptice, late, cu dungi albe și flori galbene sau portocalii, cu formă conică care apar la sfȃrșitul verii. Acestea rezistă ȋn jur de o săptămȃnă.

Trăiește pȃnă la 10 ani și are o creștere lentă, atingȃnd ȋnălţimea maximă, de 60 cm, ȋn 3 ani.

Vezi și: Gloxinia, planta cu flori catifelate

Planta zebră-ȋngrijire

Este o specie care are nevoie de lumină filtrată, umiditate de 60-70% și temperaturi peste 15 grade Celsius tot timpul anului. Preferă un sol acid, umed, dar bine drenat.

În zonele temperate se poate crește numai ȋn ghivece, iar pe timp de iarnă trebuie ferită de fluctuaţii de temperatură. Astfel, se va ţine departe de radiatoare și aparate de aer condiţionat.

Vara se recomandă pulverizarea apei pe frunze.

În cazul ȋn care acestea ȋncep să se ȋngălbenească și să cadă, trebuie modificată cantitatea de apă cu care se udă planta, acest fenomen apărȃnd atȃt ȋn cazul ȋn care e prea multă cȃt și ȋn cazul ȋn care e prea puţină.

Dacă se observă maronirea vȃrfurilor frunzelor, fie au fost expuse la prea multă lumină, fie s-a utilizat prea mult fertilizator. Se recomandă folosirea acestuia din urmă numai o dată la 2 săptămȃni, din aprilie pȃnă la finalul verii.

Schimbarea ghiveciului trebuie realizată la fiecare 3 ani, ȋntre timp fiind suficientă numai ȋnlocuirea stratului superficial de pămȃnt.

Atenţie! Contactul cu planta poate produce iritaţii ale pielii așa că la manevrarea acesteia va fi necesară purtarea mȃnușilor de protecţie.

De asemenea, planta zebră poate genera iritaţii ale mucoasei cavităţii bucale la animalele de companie care ȋi ingerează frunzele.

Se ȋnmulţește prin butași cu lungime de cca 10 cm prelevaţi primăvara și plantaţi ȋn vase de ȋnrădăcinare.

Sursa foto: www.ornamentalis.com

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here