Plante periculoase pentru pisica ta. Ce nu trebuie să ai în casă deloc

1

Cu siguranță, pisicile sunt atrase de plante, în special de cele care seamănă cu iarba. Această atracție este determinată de instinctul lor de a consuma iarbă, care poate avea un efect laxativ și ajută la eliminarea părului înghițit.

Este esențial să ne asigurăm că plantele din casă nu sunt toxice pentru pisici, deoarece unele pot fi periculoase sau chiar letale pentru ele. Optând pentru iarbă pentru pisici sau pentru plante non-toxice, putem crea un mediu sigur și plăcut pentru animalele noastre de companie.

Plante periculoase pentru pisica ta

Este adevărat că pisicile nu pot distinge între plantele toxice și cele nepericuloase pentru ele, ceea ce le poate pune în pericol sănătatea. Ca proprietari responsabili, trebuie să fim foarte atenți la tipurile de plante pe care le avem în casă sau în curte, în special dacă pisica are acces la ele și le explorează.

Pentru a decora casa cu flori și totodată pentru a ne asigura că pisica este în siguranță, trebuie să alegem cu grijă plantele pe care le avem în jurul ei. Alegând plante non-toxice sau alternative sigure, putem crea un mediu plăcut și sigur pentru animalul nostru de companie.

Se spune că, dacă o plantă este otrăvitoare pentru pisici, se înțelege ca toate părțile plantei sunt, însă situația nu este chiar așa. Există plante care au anumite părți cu efecte negative asupra pisicii, părți care au o concentrație mai mare al principiului toxic, decat alte părți ale aceleași plante, cu un conținut al principiului toxic mai mic.

Descoperă și: Top 10 alimente care le fac rău pisicilor și sunt toxice pentru ele

Ce simptome ale pisicii trebuie să urmărim?

Dacă observați că pisica dumneavoastră manifestă un comportament neobișnuit sau diferit față de obicei, este posibil să fi intrat în contact cu anumite plante din casă sau din grădină. Este important să fiți atenți la simptomele pe care le prezintă, printre cele mai întâlnite fiind mâncărimea ochilor, a pielii, roșeață, voma sau diaree.

Atunci când substanțele toxice din plante pătrund mai adânc în organism și afectează direct un organ, simptomele vor fi asociate cu respectivul organ:

  • Dacă căile respiratorii sunt afectate, pisica poate prezenta dificultăți în respirație.
  • Dacă intestinele sau stomacul sunt afectate, pot apărea afecțiuni precum voma.
  • Dacă gâtul sau gura sunt afectate, pisica poate avea dificultăți la înghițire.
  • Dacă inima este afectată, se pot observa bătăi de inimă mai lente sau neregulate, sau chiar foarte rapide.
  • Dacă rinichii sunt afectați, pisica poate prezenta urinare excesivă.

Top 10 plante otrăvitoare pentru pisici, regăsite în majoritatea caselor

Aloe Vera

Aloe Vera

Dacă pisica mestecă frunzele de aloe vera, poate manifesta simptome precum depresie, diaree, schimbări în culoarea urinei, tremurături, vărsături și lipsa poftei de mâncare.

Narcisă

Narcisă

Deși delicată și frumoasă, bulbii de narcisă sunt periculoși pentru pisici. Ingestia lor poate duce la tensiune arterială scăzută, vărsături, tremurături sau hipersalivație.

Crin

Crin

Consumul bulbilor de crin poate provoca pisicii semne de insuficiență renală, vărsături, lipsă de poftă de mâncare, diaree, tremurături sau tensiune arterială scăzută.

Liliac

Liliac

Chiar dacă parfumul său este îmbietor, liliacul este periculos pentru pisici. Mestecarea frunzelor și a florilor poate determina simptome precum vărsături, leșin sau chiar comă.

Ficus

Ficus

O plantă comună în casele noastre, dar periculoasă pentru pisici. Ingestia frunzelor de ficus poate cauza vărsături, hipersalivație sau iritații ale pielii și gurii la pisici.

Lăcrimioare

Lăcrămioară

Aceste flori sunt extrem de toxice pentru pisici. Ingestia lor poate provoca, pe lângă vărsături și bătăi neregulate ale inimii, și crize, dezorientare sau chiar comă.

Vâsc

Vâsc

Deși aduce noroc oamenilor, vâscul este periculos pentru pisici. Ingestia fructelor și a frunzelor poate determina vărsături, diaree, insuficiență cardiovasculară sau afecțiuni gastrointestinale.

Zambila

Zambilă

Această plantă poate fi dăunătoare pisicii dacă aceasta ajunge la bulbii săi. Bulbii conțin substanțe toxice care pot determina vărsături, reacții alergice sau diaree la pisici.

Crăciuniță

Crăciuniță

Chiar dacă este populară în timpul sărbătorilor de iarnă, această plantă poate fi dăunătoare pisicii. Ingestia florilor și a frunzelor poate cauza iritații ale stomacului și gâtului, precum și vărsături.

Lalele

Lalele

Deși sunt simbolul primăverii, bulbul de lalea poate fi periculos pentru pisici. Mestecarea acestuia poate duce la diaree, iritații gastrointestinale, depresie, insuficiență renală sau probleme cardiace la pisici.

 Sursa: petvet.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here