Plantele pietre, plantele care se camuflează prin culori ṣi formă

1

Plantele pietre (Lithops ssp.) sau plantele fereastră sunt plante suculente, cu creștere lentă și dimensiuni reduse, de circa 2,5 cm. Se ȋntȃlnesc pe continentul african, ȋn diverse tipuri de habitat și imită rocile. Au fost descrise prima dată ȋn 1800, ȋn cadrul unei expediţii ȋn Africa de Sud.

Cele două frunze ale plantelor pot avea diverse culori ȋn funcţie de cele ale rocilor pe care se dezvoltă: verzi, gri, maro. Pe suprafaţă, ele prezintă o zonă numită fereastră. Aceasta este transparentă și plină de cristale de oxalat de calciu care reflectă razele soarelui mărind cantitatea de lumină ce ajunge la interiorul frunzei.

Aspectul specific al pietrelor cu flori le ajută să inducă ȋn eroare animalele erbivore.

Vezi și: Protea, florile care au aparut pe pamant acum 300 milioane de ani

Plantele pietre -ȋngrijire

Cei care doresc să le crească ȋn casă, trebuie să le ofere un loc bine luminat, cu expunere directă la razele soarelui cel puţin 6 ore pe zi (ferestre cu vedere spre sud). Substratul folosit trebuie să fie nisipos, bine drenat. Se recomandă cel specific pentru cactuși. Udarea acestuia se va realiza rar, numai după uscarea sa completă și doar primavara și toamna. Vara și iarna, planta intră ȋn perioada de repaus. În cazul ȋn care ȋn această perioadă se observă deshidratarea frunzelor, se vor turna câteva picături de apă.

Primăvara, planta formează frunze noi, iar toamna, după vârsta de 3 ani, ȋnflorește, floarea fornându-se între cele două frunze.

Înmulţirea se poate realiza prin seminṭe sau prin separarea plantelor nou formate. Pentru desprindere se va folosi un cuţit bine ascuţit. Operaţia ȋncepe prin scoaterea plantelor din ghiveci, cu grijă pentru a nu afecta rădăcina ce poate ajunge la 15 cm lungime. Apoi, noua plantă se așază ȋntr-un alt vas, cu nisip umed.

Varianta cu plantatul seminṭelor este mai simplă, dar plantele astfel formate vor înflori în câṭiva ani.

Sursa foto: https://worldofsucculents.com, https://www.sunnyplants.com, https://davesgarden.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here