Puzzle-ul maimuţei, copacul reprezentativ pentru Chile

0

Puzzle-ul maimuţei (Araucaria araucana) este o specie de conifer originară de pe pantele vulcanilor din Chile și Argentina. A apărut pe vremea dinozaurilor și a supravieţuit pȃnă ȋn prezent, dar acum este ameninţată cu dispariţia datorită ȋncălzirii globale. Este protejată de lege aflȃndu-se pe listele Anexei I CITES.  

Numele său știinţific provine de la araucana, populaţie originara din zona Anzilor, iar denumirea populară din Anglia secolului XVIII, unde se spunea că ar fi complicat și pentru o maimuţă să se urce ȋn așa copac.

Puzzle-ul maimuţei are o creștere lentă, dar trăiește mult, depășind 1000 de ani. Mai este cunoscut și sub numele de pin chilian. Ȋnălţimea sa variază ȋntre 45 și 50 cm ȋn mediul natural și între 60 și 90 cm ȋn pepiniere. Sexele sunt separate pe indivizi diferiţi.

Coroana are formă piramidală ȋn primii ani, iar apoi, la maturitate, prin pierderea crengilor mai joase, ia formă de umbrelă.

Scoarţa este netedă și este purpurie-maro.

Frunzele nu au formă de ace ci sunt triunghiulare, pieloase, lucioase, groase, dense și sunt așezate pe crengi, în spirală. Rămȃn pe acestea pȃnă la 10-15 ani.

Conurile femele sunt sferice și se maturizează ȋn 2-3 ani producȃnd în jur de 200 de semințe fiecare. Acestea sunt viabile după ce copacul ajunge la vȃrsta de 40-50 de ani. Germinarea poate avea loc ȋn cȃteva săptămȃni sau ȋn 2-3 luni.

Seminţele sunt comestibile.

Puzzle-ul maimuţei-ȋngrijire

Crește pe soluri umede, bine drenate, cu fertilitate medie. Are nevoie de lumină puternică, dar acceptă și semiumbra.

Cum ȋn habitatul său natural este ȋntȃlnit pe coaste, are o toleranţă deosebită la salinitate crescută a solului.

Cel mai bine se dezvoltă în zone cu veri răcoroase și ierni blȃnde.

Este afectat grav de vȃnturile puternice și de poluare.

Se poate adapta la creșterea ȋn ghivece, dacă i se crează condiţiile potrivite.

Vezi și: Pinul surubelnita, un copac tropical cu fructe delicioase 

Sursa foto: www.gardenersworld.com, www.earth.com, www.westburyjoinery.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here