Tradiții și supersiții de Sfântul Andrei

1
Sfântul Andrei
Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele Sfântului.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este cunoscută si sub denumirea de Halloween-ul românesc, datorită nenumăratelor tradiții și superstiții.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei:

De-a lungul anilor, în tradițiile românești, această noapte a fost asociată cu momentul în care strigoii ies pe pământ și se luptă între ei pentru a-și alege conducătorul. De aceea, românii pun usturoi la geamuri, uși și toate locurile prin care spiritele rele ar putea intra în casă.

Aceștia pun usturoi și în grajdurile în care se află animale, pentru că strigoii nu vânează doar oameni, ci și animalele acestora și provoacă pagubă.

Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte, pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.

Copiii sunt considerați cei mai vulnerabili în fața strigoilor, de aceea se zdrobește usturoi și le este făcută cruce pe încheieturile acestora.

Ulterior, usturoiul folosit pentru protejarea gospodăriei este dus la biserică, unde preotul îl sfințește, apoi este zdrobit și păstrat în casă, pentru a fi folosit ca leac pe parcursul anului următor.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis.

În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun (cele stricate sunt semn de lună ploioasă, iar cele încolţite sunt semn de bogăţie).

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Citește și: Lucrul de Crăciun care aduce noroc și belșug. Ce să pui la intrarea în casă de Sărbători

un comentariu

  1. […] Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de… Cititi mai multe aici: Tradiții și supersiții de Sfântul Andrei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here