Rhodiola rosea, planta din leacurile vikingilor

2

Rhodiola rosea este o plantă perenă care creşte ȋn nordul Asiei, Europei şi Americii de Nord, ȋn zone montane, ȋntâlnindu-se până la o altitudine de 3000-5000 m. Ea mai este cunoscută şi sub numele de rădăcină arctică, rădăcină de aur şi coroana regelui.

Rădăcina sa are un miros plăcut care aminteşte de trandafiri. Aceasta este folosită din cele mai vechi timpuri de către populaţiile nordice pentru a vindeca infecţii, a reduce starea de oboseală, lipsa poftei de mâncare, a creşte rezistenţa corpului, a trata durerile de cap, durerile de spate și căderea părului.

Vikingii luau leacuri ce conţineau Rhodiola ȋnainte să plece la luptă pentru a ȋnvinge oboseala şi a deveni mai puternici.

Datorită proprietăţii sale de a stoca apă ȋn frunze, Rhodiola mai avea o întrebuințare importantă. Era plantată de aceștia pe acoperişurile verzi ale caselor pentru a ȋmpiedica răspândirea focului ȋn caz de incendiu.

Ȋn prezent, se fac studii, mai ales ȋn Rusia, pentru a se identifica toate substanţele pe care le conţine această specie şi a ȋnţelege modul ȋn care acţionează. Multe firme produc medicamente cu extract de Rhodiola, dar nu toate au autorizaţie de punere ȋn vânzare, nefiind testate. Ȋn SUA, autoritățile au retras din magazine numeroase produse declarȃndu-le periculoase pentru consumatori. Ȋn UE, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat folosirea unora dintre tincturile și tabletele care conţin extract de Rhodiola, recunoscand efectele sale benefice, dar a precizat că folosirea lor trebuie să fie făcută numai la recomandarea medicului.

Rhodiola -ȋngrijire

Planta are o tulpină ce ajunge la ȋnălţime de 30-50 cm, frunze eliptice, verzi, cărnoase şi flori cu 4 petale, galben verzui care uneori au vârful roşu. Sexele sunt separate pe plante diferite. Rhodiola ȋnfloreşte ȋn luna mai şi are flori pe toată perioada verii.

Se dezvoltă pe sol bine drenat, ȋn zone expuse razelor soarelui. Ȋnainte de a fi plantate, seminţele au nevoie de o perioadă de expunere la temperaturi scăzute. Ele germinează după 40 zile.

Rhodiola se foloseşte în diverse aranjamente în grădini, cel mai mult ȋn rocării, mediu care reconstituie mediul natural al speciei.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here