Sancțiuni pentru proprietarii care nu îşi întreţin clădirile monument istoric

0

Nicuşor Dan a declarat că Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii au posibilitatea de a-i sancţiona pe proprietarii care nu îşi întreţin clădirile monument istoric, menţionând că ar putea avea loc inclusiv exproprieri în cazul celor care „abuzează” clădirile.

 

„În momentul în care tu, ca autoritate, permiţi construcţia de blocuri între case, distrugi piaţa clădirilor vechi – care există în toate oraşele civilizate din lumea asta. Deci, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să dăm angajamentul că în zonele protejate ale Bucureştiului vom respecta regulamentul de urbanism şi în felul acesta o să dăm valoare economică tuturor acestor clădiri care pot să fie ulterior închiriate, vândute, pentru a fi folosite. Aceasta este partea pozitivă. Partea negativă: şi Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii au posibilitatea, pentru proprietarii care nu îşi întreţin clădirile monument istoric, au posibilitatea de a da sancţiuni care merg până la expropriere şi, ca să dăm exemplu pentru proprietari care abuzează clădirile, pentru că consideră că terenul de sub ele este mai valoros, o să facem câteva exproprieri”, a arătat noul primar general al Capitalei.

Soluții automatizate pentru căi de acces în clădiri și parcări marca KADRA

Pe de altă parte, primarul general a apreciat că este „inadmisibil” ca în Bucureşti să existe aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric şi „nimeni să nu fi trecut de 30 de ani pe la ele să vadă dacă ele există măcar” sau care este starea lor de conservare.

„Este o problemă care a fost neglijată, din păcate, de cele două instituţii care au atribuţii pe această chestiune: Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii. Este inadmisibil să ai în Bucureşti aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric şi nimeni să nu fi trecut de 30 de ani pe la ele să vadă dacă ele există măcar sau care este starea lor de conservare. Avem cam 18.000 de clădiri în zone protejate, deci totalul zonei istorice a Municipiului Bucureşti, şi un ONG s-a ocupat să facă inventarul acestor clădiri şi a ajuns undeva la 10.000. Este o activitate de inventariere, mai întâi, pe care trebuie să o desfăşoare Primăria Capitalei, şi la nivel de costuri este infimă faţă de bugetul pe care Primăria Capitalei îl are, deci este o chestiune pe care o să o facem”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul general a arătat că Direcţia de Mediu va verifica în ce măsură este respectat regulamentul de urbanism în ceea ce priveşte construcţiile din parcurile bucureştene.

„Dacă vorbim strict de Parcul Herăstrău, acolo multe din aceste construcţii sunt în proprietatea ALPAB care este în subordinea Primăriei Capitalei. O să vedem, de la caz la caz, care sunt obligaţiile legale pe care ALPAB şi le-a luat faţă de respectivii chiriaşi şi în funcţie de asta, de la caz la caz, vom acţiona. Nu o să acţionăm brusc, dar o să reglementăm în timp situaţia de acolo”, a mai spus el.

Vezi și Administrația Gabriela Firea, fără păsare de istoria arhitectonică a Cotocenilor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here