Vulcanii noroioși, destinația perfectă pentru o zi de toamnă

1

A sosit toamna cu frunze galbene și roșii, dimineţi reci și lumina blȃndă. Vacanţa s-a terminat demult, dar ȋncă avem chef de plimbare și vremea e numai bună pentru explorarea naturii.

Una dintre zonele ușor accesibile dinspre București și Brașov este zona Vulcanilor noroioși, din judeţul Buzău. Aici se pot vizita Fierbătorile de la Beciu, Rezervaţia  naturală, Vulcanii Mari-Pȃcle și Vulcanii noroioși de la Berca.

Pe masură ce ne apropiem de zona vulcanilor, drumul începe să șerpuiască printre dealuri cu tufe de măceș, gherghin și cătină care la un moment dat, fac loc unor pante abrupte, acoperite cu noroi gri și brăzdate de șanţuri adȃnci ce crează o imagine bizară, cu un farmec de poveste. Noroiul iese la suprafaţă prin mici cratere, din care ţȃșnește sau se scurge liniștit.

Vulcanii noroioși sunt mai rari decȃt cei magmatici. Pe continentul nostru, se ȋntȃlnesc ȋn Italia, Bulgaria și Ucraina. La nivel mondial, cei mai mulţi se găsesc ȋn Azerbaijan.

Vulcanii noroioși pot genera erupţii asemenea unor vulcani magmatici renumiţi ca Stromboli și Etna. Manifestarea acestora depinde de cantitatea de gaze din noroi. O cantitate mare de gaze va genera o explozie mai violentă. Gazele sunt eliberate din subteran prin deformarea depozitelor de sare. Acestea, ȋmpreună cu apa, spală argilele formȃnd noroaiele specifice zonei.

Informaţiile complete despre caracteristicile geologice ale zonei și despre speciile de plante care se pot observa ȋn jur sunt prezentate pe panourile informative montate pe traseul de vizitare.

Vezi și: https://casoteca.ro/3-reguli-pentru-mersul-cu-bicicleta-de-oras/

Dinspre București, drumul pȃnă acolo nu dureaza mai mult de două ore jumatate cu mașina, pe DN1B.

Ȋn zona destinată turiștilor sunt amenajate parcări, locuri pentru servit masa, iar ȋn apropiere, există un fast food și o pensiune.

Peisajul este deosebit de atractiv, noroiul depus în straturi amintind de suprafețele unor planete îndepărtate, iar mai încolo, mulțimea de culori a vegetației alcătuind un decor perfect pentru fotografii amatori de like-uri pe conturile de Fb și Insta.

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here