Zeița verde, o plantă exotică extrem de rară

1

Ixia Viridiflora sau Zeița Verde cum i se mai spune este o plantă tropicală extrem de rară chiar și în țara de origine, Africa de Sud -zona provinciei de sud-vest Western Cape. Din păcate în sălbăticie Ixia este pe cale de dispariție, din cauza recoltării excesive și a distrugerii habitatului. Numele ei provine din limba greacă „ixios” care se traduce ca „clei de pasăre”, deoarece sucul de Ixia este lipicios. Ixia a apărut în floricultură în secolul al 18-lea, fiind o planta ușor de îngrijit. Planta este mai puțin predispusă la boli.

Zeița verde, o plantă exotică extrem de rară

Turquoise Ixia înflorește de primăvara până la începutul toamnei, în funcție de momentul plantării cormilor. În emisfera nordică florile apar în aprilie-mai. Preferă temperaturile de 4-27 grade C în timpul sezonului de creștere din octombrie-mai (aprilie noiembrie în emisfera sudică). Această plantă cu frunze lungi face flori sub formă de stea, de culoare turcoaz – verde și negru în centru, flori care cresc pe tulpini cu o înălțime de aproximativ 75 cm. Florile au un miros specific, atractiv pentru insecte și albine. Petalele se închid pe timp de noapte și se deschid doar la lumina soarelui. Semințele sunt mici, globuloase. Cel mai bine se dezvoltă în ghivece și pot fi expuse în acest mod și în grădină.

Zeița verde, o plantă exotică extrem de rară

Cum se plantează? Cepele se sădesc primăvara devreme până la începutul toamnei. Tulpinile se pun în compost, la aproximativ 5-8 cm adâncime. La baza vasului se așează un strat de pietricele ca să nu se acumuleze apă în recipient. Ghiveciul trebuie să stea într-un loc însorit și protejat de curenți și vânt. Înainte de începerea primului îngheț urmează să apară primele frunze. Compostul se acoperă cu paie. Când planta este înflorită nu trebuie lăsat compostul să se usuce complet. După ce s-a terminat perioada de înflorire, nu mai este nevoie ca planta să fie udată. O altă alternativă de plantare este să semănați semințele de Ixia într-un compost special și să-l introduceți într-un recipient acoperit cu o pungă de plastic la 13-16 ° C. Răsadurile vor începe să apară după 3-4 săptămâni.

Această plantă erbacee veșnic verde se utilizează des în design-ul peisagistic. Cultivată în grădină, Ixia poate fi combinată cu plante care nu înfloresc și care sunt cel puțin la fel de înalte ca aceasta. Este necesar acest lucru pentru că această combinație oferă suport pentru tulpinile subțiri ale lui Ixia și nu-i permite să se îndoaie la sol. Plantele cu care se poate combina sunt niște specii de stuf: Miscanthus sau Iarba Elefantului, Calamagrostis sau Iarba de Stuf, Molinia Caerula.

Zeița verde, o plantă exotică extrem de rară

 

 

Sursa foto: pinterest.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here