Șemineu cu peleți din rumeguș, “must-have” în sezonul rece

0

Iarna bate la ușă, așa că este timpul să încălzim sobele, caloriferele sau șemineele, iar celor care caută alternative eco-friendly pentru sistemele de încălzire convenționale le recomandăm un șemineu care funcționează cu peleți din rumeguș și poluează foarte puțin comparativ cu cele clasice.

Este vorba despre MIA, un șemineu modern creat de designerul italian Sara Ferrari pentru producătorul Olimpia Splendid, care poate fi integrat într-un sistem modular de mobilier, oferind posibiliatea de a-și personaliza locuința. MIA are imapct vizual deosebit, este disponibil în patru variante cromatice (alb, verde, oranj, albastru) și are trei trepte de încălzire ( 7.5, 9 si 11 kW) pentru încăperi cu diferite dimensiuni.

Sistemul modular din care face parte șemineul include spațiu special pentru depozitarea rumegușului, vătrai cu suport, cabinete cu rafturi, are capacitate pentru 15 kg de peleți, telecomandă pentru igniție automată și ușă dublă cu sistem magnetic de închidere, pentru mai multă siguranță. Prețul șemineului pornește de la aproximativ 1.500 $.

peleti3

Dintre avantajele aduse de un șemineu cu rumeguș amintim costul mai scăzut decat al altor surse de încălzire, sunt mai ușor de instalat, materialul din care sunt fabricate rămâne rece la exterior ceea ce reduce riscul arsurilor și de obicei este suficient să le realimentezi cu peleți o dată pe zi.

Trebuie totuși să ai în vedere că acest tip de șeminu are multe componente complexe care dacă se deteriorează pot fi greu de înlocuit, în principal din cauza prețului ridicat, și trebuie curățate săptămânal. Având în vedere că funcționează cu electricitate, consumul de curent poate ajunge la circa 100 kW pe oră; este foarte important să alegi șemineul în funcție de dimensiuena spațiului în care îl vei așeza. Poți achiziționa un generator pe care să îl folosești când se întrerupe curentul electric pentru ca șemineul să rămână activ și chiar și cu o astfel de investiție costul anual va fi mai scăzut decât dacă ai folosi surse de încălzire cu gaz.

Spre deosebire de un șemineu cu lemne, care au nevoie de horn, cele cu peleți din rumeguș elimină gazele printr-un sistem de ventilație instalat în perete, special sigilat pentru a nu permite eliminarea gazelor în casă, și, în plus, pot fi folosite în locuințele mobile.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: treehugger.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here