Sfaturile VIKING pentru un gazon perfect

0

Specialiștii în peisagistică de la VIKING vă oferă câteva sfaturi despre cum să obțineți un gazon perfect, dar mai ales cum să-l îngrijiți odată ce acesta a crescut. Chiar dacă vara a sosit, iar firul ierbii se apropie de a doua tăiere, este bine să știm că un gazon sănătos începe cu proiectarea și cu solul.

Pasul 1- Proiectarea gazonului și pregătirea solului

Zonele unde se vor dezvolta suprafețele de gazon trebuie bine delimitate încă de la început. Dacă intenționăm să avem inclusiv spații de joacă pe iarbă, atunci trebuie să știm că acolo densitatea firelor va fi mult mai mare decât în locurile ornamentale, unde ne putem gândi să amenajăm alei din pietre.

Gazonul se va dezvolta întotdeauna pe un teren pregătit în prealabil. Simpla aruncare a semințelor de iarbă pe pământ nu va face decât să obținem o zonă verde, dar în niciun caz un gazon “ca la carte”. Din acest motiv, înainte de orice, solul trebuie pregătit și aerisit. Îndepărtați pietrele, rădăcinile și adăugați nisip sau turbă, după care greblați și întindeți uniform masa de pământ răscolită.

Dacă aveți în vedere și udarea cu aspersoare, acum este momentul să amplasați instalația de irigație și faceți traseele pentru aducțiunile de apă, și nu în momentul în care începe iarba să crească.

Pasul 2 – Fertilizarea

Pentru ca familiile să se poată bucura de un gazon ideal pentru recreere și joacă în anotimpul cald este nevoie ca iarba să fie ajutată să crească încă de la începutul primăverii. Astfel, pentru stimularea creșterii se pot utiliza fertilizatori pe bază de azot. De obicei se aplică două fertilizări pe gazon, una primăvara și alta în mijlocul verii. Fertilizatorii de calitate mai conțin, pe lângă azot, potasiu care fortifică firul de iarbă și îl ajută să lupte împotriva bolilor, dar și fosfor, care ajută la creșterea rădăcinii. Înainte de fertilizare solul trebuie scarificat pentru ca nutrienții să ajungă mai ușor la rădăcină.  VIKING are pregătit un astfel de utilaj sub denumirea LB 540, care taie solul pe verticală, îndepărtând pe termen lung muşchiul persistent, iarba veche și buruienile. Solul primește astfel mai mult aer, iar rădăcinile ierbii sunt mai bine alimentate cu apă și substanțe nutritive.FOTO 2

Atenție! Fertilizatorii nu se folosesc niciodată atunci când soarele este foarte puternic sau înainte de venirea iernii. După aplicarea fertilizatorilor terenul trebuie udat din belșug cu apă. Dacă se împrăștie pe un gazon deja existent,  la câteva zile după aplicare, iarba trebuie tunsă. Și nu uitați de regula de aur a fertilizării: Totul cu moderație!.

Foarte important este să știți că în timpul toamnei nu se folosește niciodată fertilizator pe bază de azot. În luna iulie gazonul ar trebui fertilizat pentru a doua oară, însă folosirea unei mașini de tuns iarbă cu funcție de răspândire a materialului tăiat rezolvă problema fertilizării în timpul verii, printr-o soluție naturală (vezi pasul 4)

Pasul 3 – alegerea mașinii de tuns iarbă

Îngrijirea gazonului începe din primăvară, când colțul ierbii încă nu a dat, prin alegerea unei mașini de tuns iarbă potrivită pentru suprafața pe care o aveți de îngrijit. VIKING acoperă prin gamele sale toate necesitățile celui care are de îngrijit un gazon. De la utilaje electrice conectate la priză, până la mașini de tuns iarbă pe bază de acumulator sau cu motoare pe benzină pentru suprafețe mai mari și autonomie ridicată. Unele dintre cele mai căutate modele de la VIKING este MB 443, cu motor pe benzină de 2,2 CP. Utilajul este proiectat pentru a putea fi folosit pe o suprafață de până la 1200 mp. FOTO 3

Pentru suprafețe mai mici, de până la 300, se potrivește ME 340, o mașină de tuns iarbă cu alimentare la priză.(FOTO 5) Iar cea pentru cei care nu vor nicio bătaie de cap în ceea ce privește alimentarea, cea mai “eco” variantă este MA 443, varianta cu acumulator având autonomie pe o suprafață de până la 370 mp.

VIKING are o soluție și pentru cei care vor să se relaxeze cu adevărat atunci când îngrijesc gazonul și a dezvoltat o întreagă gamă de tractorașe de tuns iarba, în țara noastră comercializându-se în prezent două modele MT 5097 și MT 6127.

Pasul 4 – tăierea ierbii cu VIKING

Teoretic, atunci când se tunde iarba, nu se taie mai mult de o treime din lungimea firului. La prima tăiere trebuie folosite doar lame noi, foarte ascuțite astfel încât iarba să fie cu adevărat tăiată, și nu ruptă.

În timpul verii trebuie evitată tăierea foarte scurtă a ierbii, mai ales în zilele foarte calde, pentru că se pierd foarte mulţi nutrienți. Din acest motiv este indicată o dimensiune la tăiere de cel puțin 5 cm, cu o hidratare consistentă după. Iarba tăiată poate juca rolul de fertilizator natural dacă este lăsată pe gazon. Pentru aceasta se poate folosi o mașină de tuns iarbă cu funcție de răspândire, cum este MB 2RT. FOTO 8 Acest utilaj se poate folosi pe suprafețe mari de până la 1500mp, returnând gazonului, după tăiere, substanțele nutritive de care are nevoie.

Pasul 5 – Udarea ierbii

Iarba conține 80% apă. Din acest motiv udarea corectă este primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, mai ales în timpul verilor călduroase. Fără o hidratare corectă există șanse ca toată munca din lunile anterioare să fie degeaba, iar visul de a avea un gazon perfect să se spulbere în câteva zile. Regula de aur atunci când vine vorba de hidratarea gazonului este că mai bine uzi mai rar și pe o perioadă mai lungă de timp, decât mai des pe perioade scurte. Momentul zilei este extrem de important. În timpul zilelor toride de vară, gazonul trebuie udat fie dimineața foarte devreme, fie seara. Razele soarelului care cad direct pe gazonul ud pot genera arsuri ale firului de iarbă.

O altă regulă importantă este că suprafețele de gazon de sub copaci sau de pe solurile nisipoase au nevoie de mai multă apă. Dar pentru a testa dacă gazonul dumneavoastră are nevoie să fie udat pășiți pe el și observați dacă vă rămâne urma piciorului. Dacă pe gazon se formează urme, înseamnă că este timpul să fie udat.

Realizarea unei suprafețe de gazon perfecte este o adevărată artă, dar și știință. În speranța că cele câteva sfaturi din abc-ul gazonului v-au fost utile pentru a începe o astfel de lucrare în curtea dumneavoastră, vă așteptăm la distribuitorii autorizaţi STIHL-VIKING pentru a afla mai multe de la specialișii nostri în peisagistică și grădinărit.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here