Surse clasice și regenerabile de energie

0

Preocuparea pentru mediul înconjurător este una dintre probleme de bază de pe agenda oamenilor politici și leaderilor economici în ultimele decenii. Auzim tot mai des despre surse alternative de energie: solare, eoliene, geotermale, energie din biomasă etc. Din ce în ce mai des oamenii se interesează de astfel de resurse, dar poate nu atât din grijă pentru mediu, cât pentru beneficiile financiare pe care le oferă unele dintre ele.
Totuși, pentru că tehnologia în domeniu este încă în dezvoltare și prezintă anumite limitări, de obicei acestea sunt utilizate alături de sursele clasice de energie. Acest lucru împacă grija pentru mediu, reducerea costurilor cu eficiența și siguranța că nu vei rămâne în pană de energie când ai nevoie.

Atunci când îți construiești o casă nouă sau când vrei să găsești soluții mai eficiente de alimentare cu energie, este bine să ai o imagine de ansamblu asupra variantelor care există. Casoteca vă prezintă o serie de articole despre cele mai importante surse de energie folosite astăzi. În acest prim articol puteți vedea o expunere generală celor mai cunoscute dintre acestea, iar în următoare articole veți afla detalii în ceea ce privește modul de funcționare a acestora, tehnologiile folosite, beneficiile acestora și nu în ultimul rând- costurile.

Pe piața din România există companii, ca de exemplu Viessmann, care oferă soluții pentru folosirea acestor surse de energie sau chiar sisteme care le combină.

Lemnul
Încadrat și în categoria a ceea ce înseamnă biomasă, lemnul este în prezent cea mai importantă sursă de energie regenerabilă din Uniunea Europeană. Este o sursă foarte valoroasă și ecologică dacă este exploatat într-o manieră durabilă. Acesta are emisii reduse față de combustibilii fosili, emisiile de CO2 având cantități neglijabile, un copac nu degajează mai mult decât cantitatea pe care a absorbit-o în timpul vieții sale.

Creative_Wallpaper_The_fire_in_the_fireplace_019215_
Cărbunii Fosili
Aceștia au o putere calorică ridicată și spre deosebire de petrol de exemplu, ale cărui zăcăminte sunt concentrate în câteva regiuni ale planetei, cărbunii fosili sunt răspândiți relativ uniform și au un preț destul de accesibil. Deși zăcămintele se găsesc în cantități mari în acest moment, cărbunii reprezintă o resursă epuizabilă, care din cauza prezenței sulfului prezintă și un pericol pentru mediu.
carbune_maini_casoteca
Produsele Petroliere
Acestea, deși încă sunt folosite la scară largă, fiind epuizabile și prezentând un risc major de poluare, caută să fie înlocuite cu resurse regenerabile. Pe lângă acesta, resursele de petrol nu pot garanta independența energetică, dată fiind evoluția fluctuantă de pe piață și caracterul lor epuizabil.
crude-oil1
Gazele Naturale
Acestea au ca avantaj faptul că pentru a fi valorificate au nevoie de tehnologii de ardere relativ simple, au o putere calorică ridicată, iar gazul metan nu prezintă reziduuri în urma arderii. Dezavantajul acestora este dificultatea de transport și depozitare și, desigur, faptul că la un moment dat și aceste rezerve se vor termina.
o-NATURAL-GAS-facebook
Energie Nucleară
Valorificarea a acesteia contă din eliberarea de energie în urma fisiunii nucleare, cu degajarea unei cantități foarte mari de energie pentru un cost relativ scăzut. Printre avantajele pe care se sprijină industriile de producere a acestui tip de energie este lipsa degajării de gaze cu efect de seră în urma conversiei energiei nucleare în cea electrică. Totuși aceasta pune problema deșeurilor nucleare foarte periculoase și riscul unor accidente care pot avea consecințe catastrofale.
nuclear-cooling-towers
Energie Solară
Câștigând tot mai mult teren în ultimii ani, aceasta este transformată în căldură sau curent electric cu ajutorul panourilor solare și respectiv cu al celor fotovoltaice. Principalul avantaj, în afara faptului că energia soarelui este gratuită, este reprezentat de faptul că acestea pot fi folosite în regiuni în care sursele clasice de energie nu au acces. Un dezavantaj este faptul că celulele fotovoltaice au nevoie de cât mai multă lumină, care variază nu numai în timpul unei zile, ci și în funcție de anotimp, de latitudinea geografică și pătura noroasă.

 

Solar panel on a red roof
Energie Eoliană
Valorificarea acesteia o făceau și oamenii de dinaintea noastră prin bine-cunoscutele mori de vânt. Astăzi aceasta este produsă prin captarea și stocarea energiei cinetice cu ajutorul turbinelor eoliene. Estimările făcute de specialiștii din domeniu arată că această energie, valorificată la potențialul ei maxim, ar depăși cantitatea mondială necesară de electricitate. Dezavantajele pe care l-ar prezenta acesta sunt legate de instabilitatea vântului și de nivelul ridicat de zgomot produs de instalațiile de captare.

 

eoliene-unu

Energie Geotermală
Pământul înmagazinează o cantitate uriașă de energie care crește odată cu adâncimea scoarței terestre. Acesta este cunoscută mai ales pentru apele geotermale și gheizere, a căror căldură este utilizată în unele țări pentru încălzirea caselor sau pentru producerea electricității. Putând fi folosite la o scară mai largă, resursele de energie geotermală cu o temperatură mai mică de 100°C sunt extrase astăzi cu ajutorul pompelor termice pentru a produce căldură. Acesta este o sursă inepuizabilă, curată și nu are inconveniente legate de ciclul zi-noapte ori de condițiile meteorologice. Ca dezavantaje ar putea fi creșterea instabilității solurilor din zonă, care pot provoca chiar cutremure de mică intensitate.

 

strokkur
Energie Hidraulică
Energia râurilor este captată prin turbine hidraulice. Centralele hidroelectrice pot fi amplasate, în funcție de puterea pe care o au, în amontele râului ori în aval, în cazul celor de mare putere sau de-a lungul cursului apei, cele de mică putere. Acesta are un randament care depășește 90%, este inepuizabilă, dar costurile pentru lucrările de amenajarea barajelor și transportul energiei sunt foarte ridicate și dificil de realizat.

 

shutterstock_113655994
De asemenea, în categoria energiei hidraulice intră și energia mareelor și cea produsă de valuri. Prima se bazează pe captarea energiei produse de oscilațiile apei din timpul fluxului și al refluxului, prin umplerea și golirea unor bazine îndiguite, iar cea ce-a doua captează energia produsă de valuri la suprafața apei, cât și presiunea de sub suprafaţa apei. Avantajul este că mișcarea mareelor se petrece cu regularitate, este previzibilă spre deosebire de cea eoliană ori solară. Un dezavantaj important este accesibilitatea limitată, având în vedere că acest tip de energie poate fi produs de țările care au ieșire la Oceanul Planetar. De asemenea, ele pot avea un impact negativ asupra habitatului marin.

Hidrogen
Considerat combustibilul viitorului, hidrogenul este o resursă nepoluantă și care poate fi stocată și transportată fără dificultăți majore. Acesta prezintă un randament foarte ridicat, mai mult decât dublu față de valoarea energetică a gazului metan, a motorine și benzinei. Totuși, acesta prezintă riscuri mari de explozie.

Hydrogen_Energy_Technology
Biomasă
Acest tip de energie demonstrează că nimic nu trebuie aruncat pur și simplu. Biomasa ca sursă de energie presupune arderea deșeurilor rezultate din agricultură, silvicultură, din activitățile industriale conexe și deșeurile urbane. Acestea pot fi prelucrate în brichete și peleți, care odată arse pot să producă energie electrică sau termică. Aceasta are nenumărate avantaje: materia este ieftină, scapă mediul de deșeuri și nu este poluantă. Totuși instalațiile care folosesc acest tip de combustibil sunt deocamdată ceva mai costisitoare decât cele pentru combustibili fosili.

peleti2

 

Surse foto: www.economica.net, www.zastavki.com, www.basekit.com, www.vungtauoil.com, www.huffpost.com, www.businessgreen.com, www.zmescience.com, www.ddsgroup.ro, www.mortgagecalculator.org, www.pimagazine-asia.com, www.conserve-energyfuture.com, www.balkangrain.com, www.viessmann.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here